2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Róma - Cinecitta magyarul

Következik:

Napi aktuális 00:10

Jogvédők állítják, a magyar egyenruhások verik a migránsokat

,

2016. szeptember 22., csütörtök 20:09, frissítve: csütörtök 21:47

Továbbra is verik az illegális határátlépőket a déli határon a katonák és a rendőrök. Erről egy emberjogi szervezet írt jelentést. A honvédelmi miniszter szerint azonban egyedi esetekről lehet szó. Simicskó István szerint eddig is, ezután is törvényesen jártak el. Azt pedig cáfolta, hogy tűzparancsot adnának ki a határ védelme érdekében.

Júliusban a 37 fokos hőségben migránsok tömegei álltak sorban ivóvízért. A Látótér című műsorunk stábja is jelen volt. Egyikük korábban illegálisan kísérelte meg átlépni a magyar–szerb határt. A magyar oldalon elkapták, és visszatoloncolták Szerbiába.

„Amikor Magyarországra mentünk, a rendőrök megtámadtak, három kutyát küldtek, a rendőrség pedig sokkolóval támadt ránk, és gázspray-vel is lefújtak” – mesélte.

Jogvédő szervezetek szerint rendszeresek a rendőri túlkapások a magyar oldalon. A Human Rights Watch  beszélt olyan iraki családdal, amelynek tagjait megverték és könnygázzal fújták le a határt őrző fegyveresek. A Human Rigts Watch munkatársa a Hír TV-nek azt mondta: a jelentést, mielőtt nyilvánosságra hozták, elküldték az illetékes magyar szerveknek, de máig nem kaptak választ tőlük.

„Fotókat készítettem a sérülésekről, amit a magyar egyenruhás szervek bántalmazásai okoztak, rendőrök, katonák esetleg mezőőrök. Ilyen bizonyítékokkal rendelkezünk jelenleg, de a sérüléseket saját magam is láttam. Az eljárásunk ilyenkor mindig ugyanaz: először elküldjük az adott ország illetékeseinek, minisztériumoknak, például a védelmi tárcának és a migrációs kérdésekben illetékes állami szerveknek. Most is ezt tettük, augusztus 23-án elküldtük a jelentést az illetékes szerveknek, és pár kérdést is intézünk hozzájuk. Eddig még nem kaptunk választ ezekre” – mondta Lydia Gall, a jogvédő szervezet Balkán- és Kelet–Európa-kutatója.

Egy másik jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság sem kapott érdemi választ az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Pintér: Minden rendben
A belügyminiszter szerint kiemelkedően kulturáltak a déli határon szolgáló magyar rendőrök. Pintér Sándor Várpalotán kapcsolódott be a népszavazási kampányba, ahol államtitkárával, Kontrát Károllyal közösen tartott lakossági fórumot. A tárcavezető is azt mondta, hogy a magyar rendőrök betartják a törvényeket.



„Leírták, hogy ezeket a vádakat, ezeket az állításokat cáfolják, és a magyar rendőrség a magyar törvényeknek és az emberi jogi szabályoknak megfelelően jár el. Bárcsak így lenne, sajnos azonban ezek a beszámolók azóta is folyamatosan érkeznek” – mondta Pardavi Márta, a szervezet társelnöke.

Július óta kísérhetik vissza Szerbiába a magyar rendőrök és katonák azokat a határsértőket, akiket a határ nyolc kilométeres körzetében kaptak el. A honvédelmi miniszter az Országgyűlés szakbizottságában azt mondta, hogy a határt védő egyenruhásoknak nincs és egyelőre nem is lesz tűzparancsuk. Simicskó István szerint a jogvédők által említett túlkapások egyedi esetek lehetnek.

„Nyilván ezt nem tudom pontosan. Hogyha valaki illegálisan átlép a határon, ezt követően a felszólításra, nyolc kilométeren belül, ha elfogják őt, milyen módon működik együtt, ha együttműködik. Én azt hiszem, hogy minden a törvényes keretek között zajlik és én bízom benne, hogy így lesz a jövőben is” – hangsúlyozta Simicskó István.

A déli határ védelmét a kormány megerősítené, a határvadászok toborzása a hónap eleje óta tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!