2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Addig folytatják, míg a kormányzat érdemben nem tárgyal velük

2016. március 30., szerda 08:45, frissítve: csütörtök 14:13

Iskolák százaiban kezdődött lyukasórával a tanítás. A közoktatás reformját követelő Tanítanék Mozgalom polgári engedetlenségi akciójában különböző oktatási intézmények vettek részt országszerte. Az oktatási államtitkár azt ígérte: nem bünteti meg a tiltakozó pedagógusokat az állami intézményfenntartó.

Szemetet szedtek az egyórás munkabeszüntetés alatt a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai és a hozzájuk csatlakozó diákok. Az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke azt mondta, nem céljuk a folyamatos demonstrációhullám szervezése, de addig folytatják a tüntetéséket, amíg a kormányzat érdemben nem tárgyal velük. „Most már itt vannak napokon belül a határidők, például a tankönyvrendelésre, az érettségivel kapcsolatos szabályokat is sürgősen meg kellene változtatni. Mi ajánlunk fel tárgyalási helyet és időt a kormánynak, hogy állítson fel egy tárgyalódelegációt, és a Civil Közoktatási Platform képviselőivel végre elkezdődjön a tárgyalás a tizenkét pont elfogadásáról” – mondta Pilz Olivér.

Az oktatási államtitkár korábban felhívta a tanárok figyelmét, hogy jogsértést követnek el, ennek ellenére országszerte több száz intézményben csatlakoztak a polgári engedetlenséghez. A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumba nyolc óráig csupán négy diák érkezett meg. Az intézmény előtt több mint százan tüntettek. Az első két óra itt is elmaradt. „Most már éppen ideje volna, hogy belássák, nem arról van szó, hogy Magyarországon a közeljövőben milyen lesz a közoktatás, hanem arról, hogy milyen társadalom fog élni húsz-harminc év múlva Magyarországon. Éppen ideje lenne felébredni és egy kicsit nyitni felénk. Mi tárgyalni szeretnénk, csak nem azokkal a feltételekkel, amelyeket szabtak nekünk. Nem a köznevelési kerekasztalban, hogy besuvasszanak minket három albizottságba, hanem szeretnénk egy négyszögletű tárgyalóaszathoz leülni” – mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai élőlánccal álltak ki a tanárok mellett. „A rendezvénynek alapvetően két célja van: az egyik a tanárokkal való szolidaritás kimutatása, a másik a saját tiltakozásunk, illetve a figyelemfelkeltés a negatív oktatáspolitikai változásokra, amelyek az utóbbi években történtek” – mondta az egyik diák. Több civil szervezet is csatlakozott a demonstrációhoz, egyebek között a Közhasznú Mozgalom. Tóth Sándor, a mozgalom egyik tagja a Hír TV-nek elmondta, a megmozdulás célja, hogy a civilek is kifejezzék szolidaritásukat a pedagógusokkal. Tóth Sándor azt is megjegyezte, kaptak olyan visszajelzést, hogy tanárok félnek csatlakozni a megmozduláshoz.

Élő kapcsolás 8 órakor:

Beáldozzák a Kliket
Az állami fenntartásból azonban nem engednek. Bővebben >>>


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben közleményt adott ki, amelyben azt írja: szeretnék, ha az alternatív kerekasztal résztvevői elmennének a közneveléssel kapcsolatos egyeztető ülésekre. A tárca kifogásolta, hogy a szervezetek törvénytelenségekre buzdítják a tanárokat ahelyett, hogy tárgyalóasztalhoz ülnének.

Nem helyes, hogy a szervezetek törvénytelenségekre buzdítják a diákokat és tanárokat – reagált a munkabeszüntetésekre Palkovics László. Az oktatási államtitkár ugyanakkor elmondta: nem lesz munkajogi következménye a polgári engedetlenségnek, de az órákat pótolni kell. Az államtitkár szerint egyetlen helye van a tárgyalásnak, és az a köznevelési kerekasztal. A kormány nem hajlandó máshol tárgyalni még akkor sem, ha ez további munkabeszüntetésekkel jár.

A Tanítanék mozgalom polgári engedetlensége a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt
A Tanítanék mozgalom polgári engedetlensége a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jó cél érdekében követnek el törvénytelenséget

Minél többen állnak ki a tiltakozó pedagógusok mellett, annál kisebb retorzióra számíthatnak a pedagógusok a polgári engedetlenség miatt – mondta a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. Törley Katalin arról beszélt a Reggeli járatban: tudják, hogy törvénytelenséget követnek el, de ezt jó cél érdekében teszik. Hozzátette: a jogi következményekkel számoltak, a felelősséget vállalják.

„A munkáltató indíthat fegyelmi eljárást, szóbeli vagy írásbeli az a szint, ameddig elmehet a retorzió. Ennél súlyosabb retorzió nagyon aránytalan lenne. Minél nagyobb a sokaság, amely részt vesz ebben, és minél nagyobb a támogató tömeg mellettünk, annál kisebb a retorzió veszélye. A legnagyobb védelmet a sokaság adja” – vélekedett az igazgató.

A gyerekek is tanuljanak demokráciát

A demokrácia része a mai tiltakozás, és a gyerekeknek is jó, ha láthatják, hogyan működik – fogalmazott az egyik szülői csoport vezetője. Krasznai Gábor azt mondta: sok munkáltató támogatja azokat a tanárokhoz csatlakozó szülőket, akik túlórában dolgozhatják le a kiesett munkaidőt. Szerinte ez az első olyan tiltakozáshullám, amely pártszínektől függetlenül szerveződött meg.

„Tanuljuk a demokráciát. Ez a demokráciának egyik megnyilvánulása. Nagyon hasznos, hogyha egy gyerek szintén megtanulja, mi nem tudtuk megtanulni. Ez az első olyan alkalom, amelyen párthovatartozás nélkül az oktatásért, a gyerekekért összefogtak fideszesek, jobbikosok, DK-sok. Senkit nem érdekel, hogy az iksz hova került a választásokon” – mondta Krasznai Gábor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!