2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Az ígért többletforrás hatszorosára lenne szükség

2016. április 24., vasárnap 20:27, frissítve: hétfő 07:51

Ötször-hatszor annyi hiányzik az egészségügyből, mint amennyi többletforrást a kormány 2017-re ígér az ágazatnak a Magyar Orvosok Szövetsége szerint. A szaktárca államtitkára szerint 100 milliárd forinttal jut több az egészségügyre, de nem biztos, hogy ezt mind béremelésre költik.

„Hogy utol tudnánk-e őket érni a következő 1-2 évben, ugye 18-ig van nekem mandátumom, hát ezt nem merem állítani. Ugye ép elmével ezt, ha megnézzük az angliai vagy a német orvosfizetéseket, ezt senki nem vállalhatja, de hogy csökkentsük a különbséget, azt igen” – mondta Orbán Viktor.

Legfeljebb a visegrádi 4-ek szintjének elérésére van esély a miniszterelnök szerint, több év alatt. Bár az egészségügyi bértárgyalásokon a szakma már 2016-ra is béremelést követel, a szaktárca államtitkára csak jövőre ígéri a 100 milliárdos pluszforrást. És az sem biztos, hogy ez a pénz mind a keresetekre megy. „Fontos, hogy itt nem egyszeri intézkedésekben kívánunk megállapodni az egészségügy területén, hanem egy hosszú távú, több évre nyúló garanciát jelentő programot szeretnénk indítani, pontosan azért, hogy mindenki számítson arra, aki az egészségügyben dolgozik, hogy 2017-ben és az azt követő években is milyen többletjuttatásokra számíthat az ágazat, és abból mi az, ami őt illetheti meg akár ápolóként, akár orvosként, akár szakorvosként, fiatal orvosként minden téren. Ezért fontosak a tárgyalások erről a 100 milliárd forintos többletforrásról” – fogalmazott Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

A Magyar Orvosok Szövetsége szerint a 100 milliárd legfeljebb a béremelésre lenne elég, ahhoz azonban, hogy javuljon az intézmények felszereltsége, és megszűnjenek a kórházi adósságok, ennél jóval több kell. „Amit mondanak, hogy 4-5 év alatt szeretnék elérni a visegrádi 4-ek átlagát. Tehát, ha 4-5 év alatt évente 600 milliárdot, akkor talán már idén bele kéne tenni a 100 milliárdot, jövőre talán még egy 100-200 milliárdot, és akkor utána még a fennmaradó részt pedig a harmadik és negyedik évben” – nyilatkozta Elek Norbert, a Magyar Orvosok Szövetségének elnökségi tagja.

A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója szerint egy szervezeti átalakítással pluszpénz nélkül is emelni lehetne a béreket az egészségügyben. Lantos Gabriella úgy látja: a hálapénz miatt egy feudális rendszer alakult ki az egészségügyben, nagyhatalmú intézet- és osztályvezetők a nyugat-európai bérek két-háromszorosát is megkeresik, miközben a fiatalabb kollégákat nem engedik gyakorlatot szerezni. „Legalább arra lehetőség van egy jelenlegi finanszírozási struktúra mellett is, hogy 35 százalékkal megemeljék a béreket, mert a 30 ezer orvosból valójában csak 3-5 szerintem, de ez már a maximum, akik az orvosbárók közé tartoznak, a többiek egyáltalán nem, a többi 25-27 ezer orvos elszenvedője ennek a rendszernek” – hangsúlyozta az operatív igazgató.

Lantos Gabriella szerint az elvándorlás ellenére az OECD-országok átlagának megfelelő számú orvos van Magyarországon. A gondot sokkal inkább az ápolók, nővérek és adminisztrációs személyzet hiánya okozza –  ma ugyanis az ő munkájuk jelentős része is az orvosokra hárul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!