2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Pedagógusbéreket követelnek

2016. április 20., szerda 20:36

Pedagógusbéreket követelnek maguknak az egészségügyi dolgozók. Olyan egyszeri és jelentős béremelésre nem számíthatnak, mint a Medgyessy-kormány idején – tette egyértelművé az ágazati államtitkár. A kormány a szakdolgozók és az orvosok fizetését is több lépésben emelné. Orbán Viktor 2010 óta sokszor egyértelművé tette, hogy amíg ő a miniszterelnök, hitelből nem fogja emelni az állam a saját dolgozóinak a bérét.

„2017-ben az egészségügy fejlesztésére 100 milliárd forintos külön alapot hozunk létre” – múlt csütörtökön tette ezt a bejelentést a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János megjegyezte, hogy fizetésemelésre is fordítható a 100 milliárd.

Az egészségügyi államtitkár szakszervezetekkel, kamarákkal alkudozott a bérekről. „Ha előveszi – mert nyilvános adat – a pedagógusoknál a fizetéseket, egybeveti a szakdolgozói bértáblát, és megnézi a különbségeket, akkor ott van – ezeket szeretnénk ledolgozni –, hogy a középfokú végzettségűeknél 50 ezer forint, főiskolai végzettségnél 70, egyetemi végzettségnél 100 ezer forint a többlet a pedagógusok javára. Nem a pedagógusokét sajnáljuk, hanem a tisztes megélhetést szeretnénk elérni” – fogalmazott Cser Ágnes. A szakszervezeti elnök hozzátette: ragaszkodnak ahhoz, hogy a fizetések már az idén nőjenek.

A 2016-os költségvetés átírására a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője nem mondott kapásból nemet a tárgyaláson. De egyszeri és jelentős fizetésemelésre az ápolók, az orvosok sem számíthatnak. Az egészségügyi dolgozók bére is fokozatosan nőne, ahogy a tanároké. „A vita abban áll közöttünk, hogy lehet-e egy lépcsőben vagy sem. Azt gondoljuk, a költségvetés nincs jelenleg olyan állapotban, hogy egy lépcsőben meg lehessen tenni, azonban szeretnénk minél hamarabb ledolgozni a különbséget. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ne egyszeri alkalomra kössünk rövid távú békét, hanem legalább három-négy évre legyen munkabéke” – nyilatkozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

A 100 milliárdos fejlesztési alapra nem csak a szakszervezetek pályáznak. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy sokan állnak sorba pénzért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!