2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:45

A spermán múlhat a 10 millió

2016. január 4., hétfő 17:27, frissítve: kedd 06:46

A külföldi sperma behozatalának megtiltása miatt sok fiatal pár elesik a családi otthonteremtési kedvezménytől. A korlátozás miatt 2015 tavaszától lényegében megszűnt a donor hímivarsejttel történő meddőségkezelés. A támogatási rendszer egyik feltétele, hogy tíz éven belül három gyerek szülessen.

A csaknem egymillió nemzőképes korú párból kétszázezren meddők, közülük százezren férfiak. Eddig a donor spermát Dániából szerezték be, mert Magyarországon kevés volt belőle. Tavaly márciusa óta azonban törvény tiltja a behozatalt.

„A másik döntés, amit akkor hozott az ÁNTSZ, teljesen érthetetlen módon, hogy a spermabankok nem is gyűjthetnek magyar spermát sem. Megkérdeztük, hogy miért, azt mondták, hogy csak olyan spermát lehet felhasználni, ahol a donor megjelenik az intézetben (…). Körülbelül Magyarországon ezer donorsperma felhasználására van igény. Ebből születik az a 250-300 gyerek évente. Ez most megszűnt” – mondta el Kaáli Géza, a Kaáli Intézet alapítója.

Ezzel együtt pedig a minimálisra csökkent a meddő pároknak a lehetősége arra, hogy 10 éven belül három gyereket vállaljanak. Ez az egyik alapfeltétele az új családtámogatási rendszer 10 millió forintos támogatásának. Ha nem felelnek meg, a pénzt büntetőkamatostul kell visszafizetniük. A visszafizetés elmaradása esetén pedig a végrehajtó jelentkezik.

A támogatást várhatóan februártól lehet igényelni azoktól a bankoktól, amelyek szerződtek a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Listájukat később teszi közzé a szaktárca.

Dolgoznak a közmunkások bevonásán
Mégis lesz otthonteremtési támogatása a közmunkásoknak - mondta a Hír TV-nek a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Hornung Ágnes erről azután beszélt, hogy Rétvéri Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elismerte az RTL Klubnak: a közmunkások kiesnek az új otthonteremtési támogatásból, mert azt csak az aktív munkavállalók és a közszolgálati munkaviszonnyal rendelkezők igényelhetik. Hornung Ágnes viszont azt mondta, dolgoznak a rájuk vonatkozó szabályok kidolgozásán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!