2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Keményen megbüntetik, ha nem sikerül a három gyermek

2015. december 30., szerda 12:17

Kamatostul kell visszafizetni az otthonteremtési támogatást, ha a vállalt gyermekek nem születnek meg határidőn belül. A közmunka egyelőre nem számít munkaviszonynak, a külföldi munkát viszont elfogadják. A büntetett előélet csak részben minősül kizáró oknak. A szocialisták szerint a kormány ismét a gazdagokon segít.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csak a lényeget ismertette mai sajtótájékoztatóján, a megemelt otthonteremtési támogatás részletszabályai a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletben olvashatók. Január 1-jétől egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három gyermek után pedig 10 millió forintot ad az állam új lakás vásárlására. Használt ingatlanra is jár támogatás, de lényegesen kevesebb. A szülők életkora döntő, a hozzájárulás akkor jár, ha az egyikük 40 év alatti. Az viszont mindegy, hogy saját gyermekről van-e szó vagy örökbefogadottról. Három gyermek vállalására tíz évet kapnak a párok. A fő szabály szerint 20 éves koráig számít valaki gyermeknek, de ha egyetemista, akkor 25 éves korig.

„Hogyha már várandós az édesanya a gyermekkel a tíz év lejártakor, akkor annyi idővel meghosszabbodik a tíz év, amennyi idő alatt a gyermek meg tud születni. Ha viszont kiderül, hogy nem születnek meg a gyermekek, akiket vállaltak, akkor vissza kell fizetni az összeget, és az alapkamatnak az ötszörösét kell késedelmi kamatként visszafizetni” – mondta el Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

Feltétel a kétéves folyamatos egészségbiztosítás, illetve a féléves munkaviszony, de a közmunka nem számít annak. A büntetett előélet csak részben kizáró ok. Adócsalóknak például nem jár az állami támogatás, olyanok viszont igényelhetik, akiket a korrupcióért ítéltek el.

Csak a gazdagoknak jó?

„Ez a gazdagoknak lesz jó. A középosztály és az alatta lévők, akik tényleg rászorulnának valamilyen állami segítségre, át vannak verve” – reagált a hírre Korózs Lajos, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány szociális államtitkára. – Ha a magyarok tisztességesen keresnének, nem lenne szükség otthonteremtési támogatásra. […] Ez az önök fizetéséből és az önök adójából megy, tévedés ne essék. Tehát most önök azért adnak pénzt az államnak, hogy az önöknél jobb módú embereket dotálja ilyen hitelezéssel. Szeretném kifejteni, hogy itt arról van szó, hogy az embereknek nincs normális fizetésük.”

A plafon tízmillió forintra emelése az ingatlanszakértők szerint azoknak segítség, akik eleve három gyermeket terveztek. „Azt mérni is nagyon nehéz, hogy kik azok, akik egyébként kevesebb gyermeket vállaltak volna, s ennek az intézkedésnek a hatására több gyermekkel számolnak” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A tízmilliós állami támogatáshoz további tízmillió forint kedvezményes hitelt igényelhetnek a nagycsaládosok, akik ennyi pénzből vidéken találnak megfelelő méretű otthont. Budapesten ehhez túl drágák az ingatlanok, mondja a szakértő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!