2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

A pártokkal is egyeztet a belügyminisztérium a pedagóguséletpálya-törvényről

Elutasítóak a baloldali pártok a Belügyminisztérium meghívásával kapcsolatban. Pintér Sándor május 24-ére hívta megbeszélésre a Fidesz–KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk politikusait az új pedagóguséletpálya-törvényről, amely megalapozná a további jelentős béremelést is. Eddig azonban csupán az LMP és a Jobbik jelezte, hogy elmegy a találkozóra. Az MSZP, a DK és a Nép Pártján pedig kifejezetten ellenzi a tárgyalást.

  • A pártokkal is egyeztet a belügyminisztérium a pedagóguséletpálya-törvényről

Mintegy 400 pedagógus és a szakszervezetek képviselői egyeztettek a belügyminisztérium kezdeményezésére tavaly decemberben. A találkozón szó volt a bérek emeléséről, a pedagógusok utánpótlásáról és a felmentett tanárok helyzetéről is. Pintér Sándor azt is bejelentette, hogy amíg hazánk nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, addig is tíz százalékos béremelést biztosít a kormány a pedagógusoknak.

De nem ez volt az egyetlen egyeztetés a pedagógusokkal az elmúlt időszakban. A Belügyminisztérium államtitkára kiemelte: az új pedagóguséletpálya-törvényjavaslat benyújtása előtt összesen 10 alkalommal volt lehetőségük elmondani a véleményüket a szakszervezeteknek és a pedagógusoknak. Emellett több mint 130 szülő álláspontját is figyelembe vették.

Mindezek ellenére a baloldali pártok folyamatosan tüntetésekre hergelik a tömeget.

Pedig a Belügyminisztérium már azt is bejelentette, hogy a parlamenti pártokkal is egyeztet az új pedagógus életpályatörvényről, amely megalapozza a további jelentős béremelést is. Pintér Sándor május 24-ére hívta megbeszélésre a Fidesz–KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk képviselőit. A tárca közleményében azt írta: bíznak benne, hogy a baloldali pártok ahelyett, hogy erőszakig fajuló tüntetéseket szerveznek, hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre is annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése.

Hiába az elégedetlenkedés, normál keretek között mégsem hajlandó kifejteni véleményét az ellenzék. Inkább maradnak a tüntetésnél.

"Én ezen csak nevetni tudok, szerintem az ellenzéki pártoknak nem kéne odamenni Pintér Sándor minisztériumába, ez az alapállás. Ha én pártelnök lennék, tuti, hogy nem mennék oda semmilyen egyeztetésre, nincs miről beszélni" – fogalmazott Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

Jakab Péter közösségi oldalán szintén arra kéri az ellenzéket, hogy ne menjen el az egyeztetésre. Helyette a parlament feloszlatására buzdítja a baloldali pártokat.

A Telex információi szerint a DK is csak akkor menne el a megbeszélésre, ha arra a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívnák. A Jobbik és az LMP azonban részt vesz a találkozón.

A törvényjavaslat értelmében három év alatt 75 százalékkal emelkedik majd a pedagógusok bére, ami a valaha volt legnagyobb emelés. Emellett pedig akár többletpénzre is számíthatnak a tanárok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!