2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

„A nagy testű kutyát is előbb költöztettük el, mint a 6 hónapos kisbabát”

2017. január 26., csütörtök 20:25

2017-től a munkáltató adómentesen adhat albérleti hozzájárulást a kafetéria részeként. Az albérletárak augusztusban tetőztek. Azóta csak a nyugati országrészben volt drágulás. A fővárosban négy év alatt duplájára nőttek az árak, a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint csökkenés belátható időn belül nem várható.

Góré Dániel néhány hete költözött új albérletbe a fővárosban. 115 ezer forintért vett ki egy 40 négyzetméteres XIII. kerületi lakást. „Az látszik, hogy a belvárosban vannak a munkahelyek, és minél kijjebb van az albérlet, annál olcsóbb” – mutatott rá.

Az elmúlt négy évben Budapest belvárosban duplájára emelkedtek a bérleti díjak. Sokan vállalnak munkát a fővárosban, és közben a kínálatot szűkítette a lakáshotelek – azaz az Airbnb – felfutása. A drágulás tavaly augusztusban tetőzött, átlagosan havi 140 ezer forinton.

„Az elmúlt két évben 10 ingatlanvásárlásból 3-at, 4-et befektetők hajtottak végre, pontosan azzal a céllal, hogy ezeket a lakásokat később hasznosítsák, így ezeket a lakásokat, amelyeket befektetők vásároltak, visszairányították az albérletpiacra, és ez pedig a bérelt lakások kínálatát növelte” – mondta az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

A felkapottabb vidéki városokban egyelőre felfelé tartanak az árak.

„Ez elsősorban azokban a városokban figyelhető meg, ahol sok munkalehetőség van, például Győrben Kecskeméten, Székesfehérváron, illetve a nyugati határ közelsége szintén a bérleti díjat emelő tényező” – jelentette ki a Rapid Rental ügyvezető igazgatója,Tenkei Zsanett.

Az ország többi részén azonban a szakértő nem számít további drágulásra.

„Még a nagy testű kutyát is előbb költöztettük el, mint a 6 hónapos kisbabát” – a tulajdonosok többsége nem szívesen lát a lakásában kisgyermekes albérlőt, amit gyakran a hirdetésben is kikötnek – mondta egy másik ingatlanszakértő Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi magazinunknak.

Nagy Attila sem talál albérletet feleségével és az asztmás gyermekével.

– Mindig arra hivatkoznak, hogy gyakorlatilag gyerekkel istenigazából nem tudják utána kitenni az albérletes családokat.
– Tehát attól tartanak, hogy nem fizetnek, és akkor nem tudnák önöket kilakoltatni?
– Igen, igen, gyakorlatilag erről van szó – mondta Nagy Attila.

Ez azonban egy közjegyzőnél tett nyilatkozattal megelőzhető.

„Ha nem fizet, akkor általában felmondással is jár a jogviszonyban ez a jelenség. És akkor az addig esedékes bérleti díjakra, ha tett fizetési kötelezettségvállalást a bérlő, akkor megindulhat a végrehajtás. És azonnal. Tehát ha a lejárat bekövetkezik, elvileg másnap már lehetősége van a jogosultnak végrehajtási záradék kibocsátását kérni” – hívta fel a figyelmet a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke, Parti Tamás.

2017-től a munkáltató adómentesen adhat albérleti hozzájárulást a kafetéria részeként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!