2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

A legtöbb kórházban komoly gondok vannak a diétás ellátással

Hír TV

2018. április 2., hétfő 12:28, frissítve: hétfő 13:41

Hiába jár az ételintoleranciával küzdőknek a diétás ellátás a kórházakban, a legtöbb helyen ezt nem tudják biztosítani. Ilyen a gluténmentes diéta is, amire sorozatos a panasz. Az egészségügyi államtitkár hallgat, nem nyilatkozik a kórházi étkeztetés állapotáról.

Egy, a Hír TV-nek nyilatkozó budapesti asszony 15 éve cöliákiás, vagyis gluténmentes diétát kell folytatnia. Alig egy éves gyermekével bakteriális fertőzés miatt kerültek legutóbb kórházba. Hiába jelezte előre lisztérzékenységét, ugyanazt kapták, mint a normál étrendű betegek.

„Reggel közölte velünk a nővér, volt egy kisebb elírás az étrendünkben, hogy már olyan késő, hogy nem tudják megoldani, majd csak másnaptól. Másnap reggelire sem érkezett semmi, vagyis kaptunk egy üres margarint, egy üres kockalekvárt, de még egy puffasztott rizs sem érkezett” – mondta.

Egy másik budapesti nő is hiába jelezte a betegfelvételnél tizenéves lánya kötelező diétáját „A műtét második napján kenyeret kapott, lisztes zöldborsófőzeléket kapott, arról nem is beszélve, hogy hasi műtét után nem adunk zöldborsófőzeléket, de a lényeg, hogy nem adták át egymásnak az információt, nem olvasták el, nem figyeltek oda, és nekem az a véleményem, hogy ez nem pénzkérdés az egészségügyben, hanem figyelemkérdés” – jegyezte meg Dobner Éva.

Számtalan hasonló panasz van a magyar kórházi ellátásra. Van, aki a győri kórházban két szelet sajtot és teát kapott reggelire, gluténmentes kenyér ugyanis nem volt. Más a nyíregyházi gyermekintenzíven kapott búzalisztes zsemlét. Pedig elvileg ez nem történhetne meg.

„Ez az alapvető anamnézisben, tehát amikor vagy orvos, vagy ápoló fölveszi a kórelőzményt, kiderül, hogy valamilyen diétát folytat, hogy valamire érzékeny, ezt kötelező betartani. Ezért vannak például a dietetikusok a kórházakban: megfelelően biztosítsák, amellett, hogy bizonyos tápanyagok kimaradnak, a beteg tápláltsága ne romoljon” – emelte ki a Hír TV-nek Henter Izabella dietetikus.

A gluténmentes termékek valamivel drágábbak ugyan, de rizzsel, kukoricával vagy kölessel helyettesítve már nem növekszik annyira a számlát. Az intézményeknek ráadásul kötelező biztosítani a diétát a betegek részére.

„Ha az orvosnak tudomása van a betegnek valami olyan betegségéről, ami másfajta táplálkozást, táplálást igényel, akkor köteles az orvos olyan diétát rendelni. Ugye nagyon régi hagyománya van ennek, hiszen a kórházakban mindig is volt epekímélő, vesekímélő menü, tehát vannak olyan betegségek, amiket régóta valamilyen másfajta táplálkozással is kezelünk. Ehhez zárkóztak föl ma a különböző allergiák, és azért szükséges emiatt az orvosi indikáció” – nyomatékolta Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkár, egészségpolitikus.

Ónodi-Szűcs Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelenlegi, egészségügyért felelős államtitkárától az egyik lakossági fórumon hiába vártunk választ a kórházi diétás étkeztetés problémáira, nem nyilatkozott. Pedig a betegek beszámolói szerint nemcsak a pénzen múlik a megfelelő ellátás, hiszen van olyan kórház, például a budapesti Bajcsy-Zsilinszky, ahol meg tudják oldani a feladatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!