2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„A kormány először nyír, aztán mér”

,

2016. január 23., szombat 19:15, frissítve: szombat 19:41

Figyelemelterelésnek tartja a köztisztviselőket és közalkalmazottakat képviselő szakszervezet főtitkára az állami háttérintézetek megszüntetéséről szóló bejelentést. Boros Péterné Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, bár a kormányzat elbocsátásokat tervez, a közszféra valójában létszámhiánnyal küzd. A Népszabadság pedig arról ír, hogy a megszűnő állami intézményektől távozó köztisztviselők akár tízmilliós végkielégítést is kaphatnak.

Bürokráciacsökkentés nélkül nem lesz Magyarországon gazdasági növekedés – ezzel indokolta csütörtökön a kancelláriaminiszter a kabinet terveit. „A kormány a tegnapi napon célkeresztbe vett 73 állami, országos háttérintézményt, költségvetési szervet, amelyek esetében fölmerül a megszüntetésük akár jogutóddal, akár jogutód nélkül” – mondta Lázár János.

A szocialisták a kormányon kezdenék a fogyókúrát. „Ha valódi bürokráciacsökkentést akarunk Magyarországon, akkor azt a vízfejjel kell kezdeni. A politika, a pártpolitika, a Fidesz-politika vízfejét el kell tüntetni az államigazgatásból, el kell tüntetni a kormányzatból. Soha annyi helyettes államtitkár, államtitkár, politikai kinevezett nem volt még Magyarországon, mint a harmadik Orbán-kormány idején” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke.

A közalkalmazottak szakszervezetének főtitkára figyelemelterelésnek tartja a bürokráciacsökkentést. „Az államigazgatásban létszámhiány van. Ez a létszámhiány jelen van a járáshivatalokban, a kormányhivatalokban, az önkormányzatoknál, és jelen van valószínűleg az országos főhatóságoknál is. Tehát az, amikor arról beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úr, hogy a főhatóságoknak a minisztériumokhoz való átadása nyolcvan százalék bérfedezettel, pénzügyi fedezettel fog megtörténni, azt is jelzi, hogy a kormány először nyír, aztán mér” – fogalmazott a Hír TV stúdiójában Boros Péterné.

A megszűnő intézmények között lesz például az Oktatási Hivatal, de az átszervezésből a diákok és a tanárok semmit sem éreznek majd – ígérte az emberi erőforrások minisztere. „Ha valami jogutód nélkül megszűnik, az azt jelenti, hogy abban a formában nem működik tovább. Ez nem jelenti, hogy azt a tevékenységet például, amit a Hagyományok Háza ellát, meg akarnánk szüntetni, hiszen az kiváló szakmai munka” – magyarázta Balog Zoltán.

A megszűnő állami intézményektől távozó köztisztviselők akár 10 milliós végkielégítést is kaphatnak – értesült a Népszabadság. A lap a birtokába jutott kormányzati dokumentumra hivatkozva azt írta: a tervek szerint még azoknak is 600 ezer forintot adnának, akiknek egyébként nem járna – a miniszterelnökségi előterjesztésben ezt azzal indokolják, hogy a közszféra dolgozóinak komoly ösztönzésére van szükségük ahhoz, hogy a versenyszférába váltsanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!