2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Végleg felszámolva: tízezreket érint a kormány terve

,

2016. január 23., szombat 06:30, frissítve: szombat 15:19

Külügyi Intézet, Design Terminál, Magyar Nemzeti Digitális Archívum – néhány állami háttérintézmény azok közül, amelyeket a vs.hu információi szerint júliustól végleg felszámolna a kormány. További 60 háttérintézet beolvadna a fenntartó minisztériumba. Az átszervezés 50 ezer ember munkáját érinti. A nemzeti adó és vámhivatalnál közben már tart az átalakítás - a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a dolgozók 5 százalékától válnak meg.

„A Design Terminál pedig olyan fiatalokat rak a kirakatba - ha tetszik - olyan vállalkozásokat, olyan márkákat, amiket olyan fiatalokhoz társíthatunk, akik innen Budapestről, innen Magyarországról a világszínvonalat képviselik” – a megnyitás napján nyilatkozott így az Erzsébet téri Design Terminál vezetője. Az intézmény ötlete már a Medgyessy-kormány alatt megszületett, de csak 2014-ben vált valóra Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter közreműködésével. Most úgy tűnik: két és fél év működés után be is zárják .

Nemcsak a Design Terminál ajtajára kerülhet lakat júliustól - a vs.hu birtokába került lista szerint 13 állami intézmény szűnhet meg jogutód nélkül, köztük a Külügyi és Külgazdasági Intézet, illetve a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. „Én nagy részével kapcsolatban azt gondolom, hogy a minisztérium ezt a feladatot, amit most a háttérintézmény ellát, kiválóan el tudná látni. És azt gondolom, hogy ezek az intézmények bürökrácia növelők, és sok bürokrata ül bennük” – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Több mint 70 intézményt vizsgál a kormány, amelyek 50 ezer embert foglalkoztatnak. Közülük többet a fenntartó minisztériumokba olvasztanának be. Az EMMI államtitkára szerint nem probléma egy ésszerű átalakítás.

„Szerintem nem lesz tragédia ha egyes feladatokat minisztériumi hatáskörben visszük, nem lesz tragédia, ha egyes feladatokat két, eddig különálló szervezet most egy szervezetként fogja végezni, ezeket kell áttekinteni, hogy ésszerű, racionális, de a kultúra ügyét továbbra is támogató döntés szülessen” – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A szakszervezetek várják a végleges kormányzati döntést az átszervezésekről, egyelőre ugyanis Lázár János szavai alapján csak annyit tudni arról, hogy 20 százalékos elbocsátással jár majd.

„Erről egy tisztázó már jelzett OKÉT ülést szeretnénk tartani, amivel kapcsolatban a szakszervezetek - nem csak a Munkástanácsok - hanem az egész szakszervezeti struktúra, az egész oldal jelezte. A kérdéseit elküldtük már a Miniszterelnökségre, és várjuk a válaszát a Miniszter úrnak arra, hogy mikor, és milyen körben kapunk tájékoztatást ezekről a felvetett kérdésekről” – árulta el a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre.

A nemzeti adó és vámhivatal év eleje óta a nemzetgazdasági tárca alá tartozik. Ott már javában tart az átszervezés. „5 százalékos létszámleépítés kerül végrehajtásra a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál, február elsejére. Azaz 22442 engedélyezett létszámból 21320 lesz február elsejétől az engedélyezett létszám. Ez lényegében végrehajtás közeli állapotban van az engedélyezett létszámcsökkentés” – mondta Tállai András nemzetgazdasági miniszterhelyettes.

A kormány február elején dönt a 73 kormányzati háttérintézmény sorsáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!