2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

„A fideszes kommunikációnak lényege a hazugság”

2017. március 5., vasárnap 15:48, frissítve: vasárnap 21:24

A Gazdasági Versenyhivatalnak és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kellene vizsgálnia, hogy nincs-e túlzott véleménybefolyásolási képessége Mészáros Lőrinc médiaportfóliójának – mondta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke a Hír TV-nek. Péntek óta ugyanis hivatalosan is a felcsúti milliárdos tulajdonában van az Opimus Nyrt. Ez a cég vásárolta meg a Népszabadságot bezáró Mediaworks kiadóvállalatot, amely számos megyei napilapot is birtokol.

Két héttel a Népszabadság bedöntése után még talányosan válaszolgatott a Hír TV kérdéseire Mészáros Lőrinc. Felcsút polgármesterét már akkor összefüggésbe hozta a sajtó azzal az Opimus nevű cégcsoporttal, amely a napilap kiadóját is megvette. Az Opimus közvetlenül a Népszabadság felfüggesztése után tett ajánlatot a Mediaworksre.

– Hát megerősíteni nem tudom. És hát…
– Szándék, elképzelés?
– Hát, az se.
– Akkor a sajtóhíreket cáfolja?
– A sajtóhíreket nem cáfolom. Mert a sajtó azt ír, amit gondol.
– Tehát elképzelhető, hogy a következő hetekben mondjuk újságot vesz, tévét vesz?
– Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen.

A kormánypárti politikusok akkoriban határozottan igyekeztek elválasztani a milliárdos polgármester személyét a Népszabadság kiadójától. Péntek óta viszont a Budapesti Értéktőzsde közlése alapján hivatalos, hogy az üzletember többségi tulajdonos a cégcsoportban.

„Hajrá! Hát nem tudok mit mondani.”

A Fidesz képviselője, Németh Szilárd üdvözölte a hírt, ugyanakkor hozzátette, ő nem foglalkozik gazdasági kérdésekkel.

„Gondolom, a gazdasági életnek megvannak a maga szabályai. E szerint adnak, vesznek részvényeket, e szerint lehet valaki cégtulajdonos részben vagy egészben, e szerint bukhat a cége, e szerint nyerhet a cége. Tehát van itt egy gazdasági élet, én ebbe nem tudok beleszólni” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

„A fideszes kommunikációnak lényege a hazugság.”

A Demokratikus Koalíció szerint lelepleződött a kormánypárti elit. „Minden, ami Mészáros Lőrincé, az valójában Orbán Viktoré, és úgy gondoljuk, hogy ez durva hatalomkoncentráció. Lehetőleg minden vagyontárgyra, szakterületre megpróbálja Orbán Viktor rátenni a kezét Mészáros Lőrinc, az ő strómanja. Ahogyan azt Gyurcsány Ferenc a kongresszuson elmondta, ezt el fogjuk venni tőlük, és vissza fogjuk adni az embereknek” – jelentette ki Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.

Nem tetszik nekik
A baráti sajtó térnyerése és az ellenségesnek minősített civil szervezetek vegzálása sem tetszik az amerikaiaknak. Az Egyesült Államok külügyi minisztériuma évente értékeli az emberi jogok érvényesülését a világban. Az adatgyűjtés az Obama-kormány idején kezdődhetett, a jelentést viszont már a Trump-adminisztráció jegyzi.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége nemrég megválasztott elnöke, a Népszabadság korábbi munkatársa szerint mindegy, hogy ki a tulajdonos, amíg a sajtszabadság nem sérül. „Itt az az érdekes, hogy ez a cég vagy cégcsoport felhalmozott egy nagy portfóliót, a megyei napilapok kétharmada most már hozzátartozik. Itt érzünk egy lehet, hogy megengedhetetlen mértékű befolyást. Ugye a vidéki lakosság tájékoztatásában még mindig monopolhelyzetük van ezeknek a megyei lapoknak, tehát lehet, hogy itt kialakul egy olyan véleménymonopólium, amely ellen egyébként a médiahatóság és a versenyhatóság fel szokott lépni” – így Hargitai Miklós.

A MÚOSZ mindkét hatóságot arra kéri, indítson vizsgálatot az ügyben.

Tényi bejelentést tett

Közben a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István már bejelentést is tett az ügyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. A Fidesz V. kerületi szervezetének tagja a Hír TV-nek azt mondta: a sajtótermékek tulajdonosainak tizenöt napon belül jelezniük kell a hatóságnak, ha új céget vesznek, és elképzelhető, hogy ezt Mészáros eddig nem tette meg.

„Mészáros Lőrinchez köthető a megyei napilapok többsége, a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, illetve az Echo TV is. Ez már olyan koncentrációra utal, amely véleményem szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság érdeklődését is felkeltheti vagy felkelthetné. Aztán hogy ebből lesz médiapiaci koncentrációra utaló vizsgálat vagy sem, az jó kérdés” – mondta Tényi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!