2024. 06. 27. Csütörtök László napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A fenntartható fejlődés bizottsága is támogatta Sülit

,

2017. április 19., szerda 16:23, frissítve: szerda 17:38

Csaknem kétórás vita után támogatta az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottsága is a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kinevezését.

A testület Süli Jánost hét igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett alkalmasnak találta a posztra. Az ülésen Lázár János kancelláriaminiszter a miniszterjelölt kinevezésével összefüggésben azt mondta, a kormányfő önálló miniszteri struktúrát kíván kialakítani, a végrehajtó hatalom így közvetlen ellenőrzést biztosít a törvényhozás számára a paksi kapacitásbővítéssel összefüggésben.

„Nem privatizáljuk, állami tulajdonban lévő erőmű lesz. Körülbelül 7-8 százalékos profitot, megtérülést fog biztosítani, a piaci elvárás 9-10 százalék. 1 százalék van tehát Magyarországnak a 7-8 százalékhoz, ha befektetésként értelmezzük a 12 milliárd eurót. Miután március 6-án áldását adta az Európai Bizottság a beruházásra, lezárult az előkészítés folyamata a kormányzat részéről” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint arra is van esély, hogy az orosz hitel nélkül valósuljon meg a beruházás: „Jelenleg olyan magas a magyar költségvetés megítélése és presztízse, hogy lehetőség van arra, nemzetközi konzorcium bevonásával máshonnan vegyünk föl hitelt, és olcsóbb hitellel finanszírozzuk, vagy hogy a költségvetés saját maga finanszírozza a beruházást hitel nélkül.”

Süli arról számolt be, hogy március végén a beruházás telephelyengedélyét már kiadták, „de rengeteg engedély van, amelyen még dolgozni kell. A feladatom az lesz, hogy az orosz szerződésben vállalt adatokat koordináljam”. Tegnap az Országgyűlés gazdasági bizottsága kilenc igennel, három tartózkodás mellett alkalmasnak találta Süli Jánost a tárca nélküli miniszteri posztra. Bővebben >>>

Közben a másodfokon eljáró környezetvédelmi hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal is zöld jelzést adott a beruházásnak. „Nagyon sok munka kellett a szükséges engedélyek, az európai uniós jóváhagyások megszerzéséhez, és néhány előkészítő engedélyre is szükség volt, hogy a mai napig el lehessen jutni” – mondta Aszódi Attila, a projekt kormánybiztosa.

A döntés követően a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub szerdán bejelentette, hogy bíróságon támadják meg a Paks II. beruházás környezetvédelmi engedélyét, mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal sem érkezett érdemi válasz.

A bizottsági üléssel egy időben az orosz Roszatom mint fővállalkozó bejelentette, a paksi beruházásban számít a magyar beszállítókra. A vállalat vezérigazgatójának első helyettese szerint kétszáz magyar vállalkozás jöhet szóba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!