2024. 06. 29. Szombat Péter, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Ismeri a Szandi-Mandit?

Következik:

Híradó 23:00

Alkalmasnak találták Sülit, minisztert kap a paksi beruházás

2017. április 18., kedd 18:42, frissítve: kedd 21:19

Nem maradt el a putyinozás a paksi erőmű bővítésért felelős miniszter bizottsági meghallgatásán sem. Süli János szakértelmét az ellenzék nem vitatta, az orosz szál miatt mégsem szavaztak neki bizalmat. Sajtóhírek szerint a tárca nélküli miniszteri posztot Orbán Viktor Moszkva kérésére hozta létre. Az oroszoknak olyan emberre volt szükségük, aki szót ért velük, és nem mellékesen ért az atomenergiához.

Süli János rövid életrajzzal nyitott a bizottsági meghallgatáson. A paksi atomerőműben végigjárta a szamárlétrát a vezérigazgatói székig. A 2010-es kormányváltás után menesztették. Az energetikai szakmában kapott állást, majd 2014-től politikusnak állt. Ő lett Paks polgármestere, háromszor annyi szavazatot kapott, mint fideszes ellenfele.

„Tudatos gyerekkorom óta mindig ezt mondtam, hogy elektromérnök szeretnék lenni, ebből villamosmérnök lett, ennyi csak a pálfordulás” – mondta a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszterjelölt.

A bizottság ellenzéki tagjainak nem a miniszterjelölt személyével, hanem az atomerőmű bővítésével van továbbra is bajuk.

„Ez egy olyan kérdéses beruházás, amely valójában egy Putyin-Orbán-paktum végrehajtásáról szóló személy kinevezéséről szól, mi ezt nem fogjuk támogatni” – jelentette ki az MSZP-s Szakács László.

A Jobbik frakcióvezetőjét a beruházás titkosítását tette szóvá.

„Lát-e lehetőséget arra, hogy a bővítéssel kapcsolatban az összes titkosított anyagból azokat, amelyek nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára, megismerhetővé tegyük” – tette fel a kérdést Volner János.

Az LMP társelnöke arra volt kíváncsi, hogy Süli János megkérdezné-e a paksi bővítésről a magyar választókat. Az ökopárt népszavazási kezdeményezéseit eddig elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság.

„Legyen szíves, véleményezze, egyetért-e azzal, hogy a magyar emberek ön szerint is – ahogy a választási bizottság fogalmazott egy ilyen komplex kérdésben, mint a paksi bővítés – véleményt mondhassanak. És ha igen, ha úgy gondolja, hogy a magyar embereknek nincs szava ezzel kapcsolatban, akkor ön hogy szándékozik majd miniszterként kommunikálni?” – kérdezte Szél Bernadett.

A totális titkosításnak a miniszterjelölt nem híve.

„A titkosítással kapcsolatban: az egész életem az erőműhöz kapcsolódott. Azt is tudom, hogy titkosítással hosszú távon nem lehet élni, mert nem lehet, mert akkor jönnek a mendemondák, a rágalmak. Ugye amit a szerződés és egyéb megállapodások titkosnak minősítenek, azt jogilag úgy kell” – mondta el Süli János.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága kilenc igen és három tartózkodás mellett alkalmasnak találta Süli Jánost a tárca nélküli miniszteri posztra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!