2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Balaton retró

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A dolgozók számítottak a Nokia-gyár bezárására

Számítottak a komáromi Nokia-gyár dolgozói az üzem bezárására. A kormány három külföldi céggel is tárgyal az utcára kerülő emberek továbbfoglalkoztatásáról. A szakszervezet július végén kezd tárgyalni a munkáltatóval a végkielégítésekről.

A Nokia komáromi dolgozóival csütörtökön közölte a mobiltelefon-gyártó tulajdonosa, a Microsoft, hogy bezárja az üzemet. „Készültünk arra, hogy valami történni fog. Az előjelekből tudtuk, hogy úgy nem mehetnek tovább a dolgok, kevés munka, sok pihenőidő” – mondta László Zoltán szakszervezeti vezető.

A megrendelés mennyiségétől függött hónapok óta, hogy hetente hány napot dolgoznak a gyárban. Pénteken állt az üzem, a főbejáratot rács zárta el, a parkoló kihalt volt. A Microsoft nemcsak Magyarországon racionalizál, a cég 18 ezer munkahelyet szüntet meg világszerte. „A szakszervezetünk is és a munkáltató is elindult a maga kapcsolatain keresztül más munkáltatókhoz munkahelyeket keresni, hál’ Istennek rengeteg lehetőséget látunk, sokfelé lesz igény munkavállalókra” – tette hozzá László Zoltán.


Az 1800 munkavállaló elbocsátása várhatóan szeptemberben kezdődik és novemberre fejeződik be. A végkielégítésekről július 28-án kezd tárgyalni a szakszervezet a munkáltatóval. A kollektív szerződés szerint a Munka törvénykönyvében előírtnál többet kapnak majd a dolgozók. Két éve volt már tömeges létszámcsökkentés a komáromi Nokiánál, az akkor elküldött dolgozók közel négyötöde néhány hónapon belül elhelyezkedett. „Felgyorsítjuk a tárgyalásokat azzal a három vállalattal, azzal a három külföldi vállalattal, amelyek nagyon közel vannak ahhoz, hogy döntést hozzanak egy komáromi termelőkapacitás létrehozásáról. Az én számításaim szerint ez a három vállalat 500-600 munkahelyet tud teremteni” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági miniszterhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!