2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

20 millió ment Orbán alapítványához Rogánéktól

,

2017. szeptember 23., szombat 09:25, frissítve: szombat 19:42

A kormányközeli alapítványokat viszont megbecsüli a kabinet. A Hír TV összesítése szerint csak az elmúlt 2 évben már több mint 1,1 milliárd forintnyi támogatást kaptak állami cégektől vagy minisztériumoktól. Orbán Viktor polgári körös alapítványát Rogán Antal propagandaminisztériuma is kistafírozta 20 millió forinttal. Az ellenzék lopásról beszél, a KDNP és Hollik István nem lát kivetnivalót a pénzosztásban.

12 millió a bérekre, néhány millió rezsire és 1 szállításra, utazásra. Erre kapott 20 milliót az államkasszából a propagandaminisztertől a Szövetség a Nemzetért Alapítvány. A közérdekűadat-igényléssel a Hír TV birtokába került dokumentumok szerint Orbán Viktor polgári körös alapítványa 2016 decemberében állapodott meg Rogán Antal tárcájával, a pénzt januárban utalták.

Az alapítvány a fenntartója a Polgárok Házának, ahol egyebek mellett jógaoktatást, népdalkört és könyvbemutatókat szerveznek. A HungaroControltól viszont a légi közlekedés népszerűsítésére kaptak 320 milliót. Bár a független könyvvizsgáló csaknem kizártnak tartotta, hogy az alapítvány a támogatást a megszabott célra költse el, a fejlesztési tárca államtitkára Demeter Márta írásbeli kérdésére azt hangoztatta, hogy a szervezet beszámolt a HungaroControlnak, és a pénzt nem kell visszafizetnie. Arról azonban mind az alapítvány, mind az állami cég hallgat, hogy mire mentek el a százmilliók.

A HungaroControl támogatása miatt a szocialisták már kétszer is feljelentést tettek hűtlen kezelés gyanújával – egyszer májusban, majd augusztusban. Érdemi választ azonban Nyakó István azóta sem kapott, így nem tudni, indult-e nyomozás az ügyben.

Több alapítványt is közpénzelnek

Több olyan kormányközeli alapítvány is van, amelyet tíz- és százmilliókkal stafíroznak ki az állami cégek, minisztériumok és közalapítványok. Négy szervezet támogatásait számoltuk össze, a végösszeg több mint 1,1 milliárd forint.

A HungaroControl mellett a Szerencsejáték Zrt., a rászoruló gyerekek táboroztatását is végző Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. és kimagasló összeggel a Magyar Villamos Művek szerepel a támogatók listáján.

CÖF 2, CÖF 324

 

Demeter Márta LMP-s képviselő szerint mindez csak egy a sok hasonló eset közül: „Úgy néz ki, ez a színtiszta fideszes lopás, tehát ez a CÖF 2, meg CÖF 324, tehát látszik, hogy nagyon sok fejezete van ennek a történetnek, hogy hogyan pénzel maga a kormányzat, illetve az állami rendszeren keresztül hogyan pénzelnek fideszes alapítványokat vagy polgári körökből alakult civil szervezeteket. Hozzáteszem, ezt úgy teszik, hogy közben olyan civil szervezeteket, melyek ténylegesen értékes munkát végeznek a magyar társadalom számára, azokat pedig vegzálnak”.

Hollik simicskázással terelt

Simicskázással próbálta megkerülni a válaszadást Hollik István, amikor a riporterünk a polgári alapítvány 20 milliós támogatásáról kérdezte. A KDNP-s képviselő végül elárulta, hogy nem lát kivetnivalót a kormányközeli civilek állami pénzzel történő kitömésében.

– Nem akarok gonoszkodni önnel, de akkor vissza tudnék kérdezni, hogy ön szerint az rendben van-e, hogy az önök tévéjének a tulajdonosa 1100 plakátot átjátszik a Jobbik számára? Az rendben van-e?
– De most nem ez volt a kérdésem. Hanem...
– De szerintem ez releváns kérdés. Az ön kérdésére meg az a válasz, hogy Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartani. Minisztériumoknak is. Ez a támogatás a törvények szerint zajlott le, jogszerű volt. Nincs több kérdés.
– Akkor ez egy jogszerű lépés, hogy adófizetői pénzekből támogatnak egy kormányközeli alapítványt?
– Nézzék meg, hogy ez a támogatás jogszerű volt-e. És hogyha egyébként bárkinek ezzel kapcsolatban kétsége van, akkor tegyen feljelentést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!