2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Rekordmennyiségű pártot tartanak nyilván

Hír TV

2018. február 9., péntek 15:48, frissítve: péntek 18:28

Újabb hét pártot és három nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Ezzel 84-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy éve még csak 71 ilyen volt.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie róla. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a párt létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 77 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet.

Az MTI beszámolója szerint a testület pénteki ülésén hét pártot vett nyilvántartásba: Színes Magyarország Párt (Szimap), Haza és Becsület Párt, Ütőképes Demokraták a Változásért Néppárt (ÜDV Néppárt), Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP), Szegény Emberek Magyarországért Párt (SZEM Párt), Rend és Elszámoltatás Párt (Rend Párt), Tenni Akarás Mozgalom.

Visszautasították két szervezet nyilvántartásba vételét: az Egyenlőség Roma Párt (ERP) nem az előírt módon nyújtotta be kérelmét, az Egyikre Sem Párt bejelentését pedig azért, mert a választás kitűzésekor bejegyzése még nem volt jogerős.

Az NVB nyilvántartásba vette pénteken a Bolgár Országos Önkormányzatot, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatát, valamint az Országos Horvát Önkormányzatot.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!