2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Egy asztalhoz ültetné Vona Gábort és Molnár Gyulát az LMP

Hír TV

2018. március 11., vasárnap 14:17, frissítve: vasárnap 17:18

Nincs áttörés az ellenzéki együttműködésben: az LMP március 19-ig adott határidőt a Jobbiknak és az MSZP-nek, hogy döntsenek az egy hónap múlva esedékes választáson való koordinációról. A Jobbik már csak a választás után egyezkedne, ezért a szocialisták sem derűlátóak. Közben Karácsony Gergely megnevezte árnyék-kormányának tagjait.

Együttműködést ajánlott az LMP az ellenzéki pártoknak - erősítette meg Szél Bernadett a párt kormányfőjelöltje. Az ökopárt levélben kereste meg a szocialisták és a Jobbik elnökét. Az LMP hajlandó koordinálni a többi párttal, de csak abban az esetben, ha mindenki beszáll az együttműködésbe.

Amennyiben az urak leülnek egy asztalhoz velünk, és megbeszéljük a dolgainkat az asztalnál, akkor lesz folytatása, ha nem, akkor nem lesz. Egy hetük van nekik és nekünk is eldönteni, hogy hogyan tovább, mi döntést hoztunk, a döntést elküldtük, ez megtörtént, mostantól kezdve arra kérem őket, rendezzék soraikat, náluk pattog a labda, adjanak egy egyértelmű választ erre a kérdésre - jelentette be Szél Bernadett.

A Jobbiknak nincs szüksége koordinálásra, együttműködésre, és ezt mi már eleve kizártuk korábban - reagált Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője.

A Jobbik csak a választás után működne együtt bármilyen párttal, és akkor is csak a XXI. században indult formációk felé nyitottak.

A választások után arra vonatkozó módon hagyott nyitva Vona Gábor egyetlen kis ajtót. Ezen ajtó arra vonatkozik, hogyha a Jobbik megnyeri a választásokat - és erre egyre jobb esélyt látunk - viszont egyedül, adott esetben nem éri el az 50%+ 1-et, akkor a jelenlegi kormány leváltása érdekében kizárólag a XXI. századi erőkkel vagyunk hajlandóak tárgyalni, kommunikálni, teljesen mindegy hogyan nevezzük - tette hozzá Z. Kárpát.

Az Együtt 12 pontba szedte össze az ellenzéki koordináció szerintük elengedhetetlen feltételeit, a felhívást a képviselői irodaházra és valamennyi ellenzéki párt székházára kiragasztották.

A Jobbik szükségessége választásmatematikai szempontból egy elhanyagolható kisebbség az országban, magyarul bőven megvan az az 50-60 választókerület nyerési esélye ha a Jobbik kihagyásával történik meg a koordináció a demokratikus ellenzéki oldalon. Az Együtt nyitott arra, hogyha minden más párt, hogyha egyébként a Jobbikkal is szeretne koordinálni, nem mi leszünk az akadálya - mondta Juhász Péter, pártelnök.

Az első társam a jövő kormányzásában, Komáromi Zoltán - éppen négy héttel az országgyűlési választások előtt alapított árnyékkormányt Karácsony Gergely. A szocialisták és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szakértőkből válogatta össze leendő minisztereit és azt mondta: kizárja annak lehetőségét, hogy pártpolitikus kormányzati szerepet vállaljon. Az LMP ellenzéki összefogásra vonatkozó felhívására viszont már nem válaszolt ilyen egyértelműen.

Mi minden tárgyalásra nyitottak vagyunk ami a kormányváltást segíti. De a Jobbik elzárkózásának ismeretében az LMP nyilatkozata szomorúsággal tölt el, mert egy olyan feltételhez kötjük a saját döntéseinket, amit mások fognak meghozni helyettünk - mondta Karácsony Gergely.

A DK nem zárkózik el a további együttműködéstől, de szerintük a kormányváltásért ők már megtették a magukét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!