2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Soroló: Diószüret – Jó minőségű és elegendő mennyiségű lesz a dió idén

Hír TV

2019. október 6., vasárnap 08:00

Jó minőségű és elegendő mennyiségű lesz a dió idén, legalábbis Lengyeltótiban, ahol Közép-Európa legnagyobb diósa található. Fel kell készülni a gazdáknak a klímaváltozásra, az erről tartott Széchenyi Fórumról is tudósítottunk. Idén is nagyon népszerű volt az OMÉK. Négy nap alatt 85 ezer ember kereste fel a kiállítást és vásárt. Bemutattuk milyen újításokkal várták az érdeklődőket.

Somogy megyében, Lengyeltótiban a diósok telepítése a ’60-as évekre nyúlik vissza. Mintegy 200 hektáron foglalkoznak diótermesztéssel, amely nem csak hazánkban, de Európában is élen járó. Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere beszélt az ültetvények jelentőségéről. Kovács Amelita, a Juglans Hungária Kft. kertészmérnöke a különféle fajtákról mondta el, miket érdemes tudni róluk, a termelés kapcsán.

Évtizedek óta megfigyelhető, hogy betakarítás előtt a gabonapiacot spekulációs szándékkal próbálják befolyásolni a kereskedők. Aratáskor lefelé nyomják az árakat, majd néhány hónap múlva emelkedés következik. Most a kukoricánál láttunk hasonló hírverést. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke mondta el milyen várakozásink és elvárásaink lehetnek az idei kukoricatermésre vonatkozóan.

Még mindig népszerű az OMÉK. A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár négy napján 85 ezer ember kereste fel a Hungexpot. Nagy István, agrárminiszter a megőrizendő értékekről és az esemény előzményiről is beszélt.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum Kft. igazgatója beszélt a kialakult feladatokról, kihívásokról és a rendezvényen felvetődött szakmai kérdésekről. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az idei év újításairól és a létrejövő végtermékekről, a rendezvény kapcsán.

Az újdonságok mellett a kiállításon sok érdeklődőt vonzottak a hungarikumokat és a magyar kézművestermékeket bemutató standok is. V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a hungarikumok jelentőségéről tájékoztatott.

Teljes adás:

Hír TV