2021. május 16.,
vasárnap, Mózes, Botond napja

Soroló: Digitális tenyésztés

2021. április 24., szombat 09:04

Mennyit kérődzik, mennyit eszik és mennyit pihent? Mindent megmutat a szoftver a vízágyon fekvő marhákról. A Nemzeti Ménesbirtokra látogattunk.

A Nemzeti Ménesbirtok 820 állatot számláló szarvasmarha Holstein-Fríz tejelő állománya új helyére, hogy csökkenjen a jószágok stressz küszöbe, hogy több tejet adjanak. Egy hatalmas több milliárd forintos beruházás részeként elkészült a 12 ezer négyzetméteres létesítmény.

A tehenek vízágyakon alszanak, klimatizálás, szellőztetés van beépítve, a XXI. század technológiájával ellátott istállóban.

Az állatok emberi segítség nélkül érkeznek a fejőházba, ahol fejrobotok látják el a feladatokat. A robot egy nap 110 állatot tud ellátni, napi 1800-1900 fejésről van szó. A rendszer azt is tudja, hogy egy tehénnek a napi 40 liter tej megtermeléséhez mennyi takarmányra van szüksége.

A gépteremben elhelyezett szoftverek a teljes állományt nyomon követik.

További témáink:

Jó időt várva

Az eső már megjött a gazdák pedig csak a 10 fok fölötti időre várnak ahhoz, hogy a kukoricát elvethessék. Az agrárminiszter azt kéri, hogy fémzárolt, magyar vetőmaggal dolgozzanak a földeken.

Jöhet a szövetkezetei társulás?

Csakúgy, mint a halat a marhát is kevesen eszik Magyarországon. Azonban az állattartás és húsfeldolgozás a többihez képest nem olcsóbb. Hogyan állnak helyt a magyar marhatartók a versenyben?

Teljes adás: