2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Soroló: Az agrárkutatás kihívásai

Hír TV

2019. december 1., vasárnap 08:10

Miközben ügyes uniós pályázónak számít Magyarország, addig a kutatási, fejlesztési programokban az uniós támogatási keretnek csak fél százalékát tudtuk megszerezni. Ez az alacsony teljesítmény jellemző a később csatlakozott közép-kelet-európai államokra. A 13 később csatlakozott ország az innovációs keret 5 százalékát kapta meg.

 

A közelmúltban az agrárminisztériumban azért találkoztak az agrárszakemberek és az szakújságírók, hogy az agrárkutatás területén miként lehetnénk sikeresebbek.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar szereplők sikeres pályázataikkal egyre több uniós forrást tudjanak bevonni. Ezzel is erősítve a jövedelmezőbb és fenntarthatóbb élelmiszertermelést, finanszírozást és a versenyképességet.

Dohánytermelés

Az elmúlt évek átlagához képest elmarad az idei dohány mennyisége. Ennek okairól és az ágazat kihívásairól is szó esett adásunkban. A stáb ellátogatott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol a magyar dohány 85 százalékát termelik.

Problémák a búzával

Az idei és a tavaly őszi időjárás miatt országszerte gondok voltak a búzával. Békés megyében értékeltük a gabona idei minőségét és mennyiségét, amire a fuzárium szennyezettség és a túl magas toxintartalom is nagy hatással volt.

Teljes adás: 

Hír TV