2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Soroló: A termény állapotának fenntartása és megóvása

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 08:00

Magyarország rendelkezik a leghatékonyabb jégkármérsékléssel. A két éve bevezetett rendszer eddigi tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót. Bemutattuk milyen kártevők ellen és hogyan védekeznek a gazdák és hogyan óvják a növényeket a betegségektől. Ellátogattunk az egykori fogathajtó válogatott Molnár János szakonyi birtokára is, ahol a család több vállalkozást is sikeresen működtet.

Sikeres rendszer

Magyarország rendelkezik a leghatékonyabb jégkár mérsékléssel. Rajtunk kívül egyetlen országnak sincs az egész területére kiterjedő védekezőrendszere. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara székházában, ahol Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ismertette a rendszer lényegét.

Védekezés a kártevők ellen

Szinte már mindenhol tető alatt van az idei kukorica, ahogy sok más gabonafajta is. A raktározásnál a különböző szövetkezeteknek nem csupán az a dolga, hogy helyet biztosítsanak a terményeknek, hanem esetenként azokat szárítani és különválogatni is kell. Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke beszélt a termény állapotának fenntartásáról és megóvásáról.

Sikeres családi vállalkozások

Hol a boldogság mostanában? Barátságos, meleg szobában. Ezek a Petőfi Sándor sorok jutottak eszünkbe, amikor egy hűvös, esős, őszi délelőtt betoppantunk Molnár Jánosék szakonyi portájára, ahol a család éppen a kandalló körül tartott munkamegbeszélést. A barátságos szoba pedig egykor istálló volt, ahol a falakat lószerszámok, különböző a lótenyésztéssel, a lósporttal kapcsolatos képek, könyvek díszítik. Mindez utalás arra, hogy Molnár János életében mindig fontos szerepet játszottak a lovak.

Hír TV