Három év alatt közel 800 millió forint támogatásban részesül a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A támogatást azokra a kutatásokra fordítják, amelyek külföldről behozott génkezelt szója kiváltását célozzák.
„Intézményünkben és az Agrártárcánál kiemelten kezeljük a fehérjekérdést. 2018-ban a kormány is elfogadott egy nemzeti fehérjetakarmány programot, amelynek a végrehajtásáért, kidolgozásáért, az Agrártárca, illetve a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a szakmai felelős.”
- emlékezett vissza Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.
Az ősz, sok más tennivaló mellett a cefrefőzés időszaka is. Előtte azonban, ha azt akarjuk, hogy igazán finom pálinkánk legyen, elengedhetetlen a higiéniai körültekintés, az elvárások maradéktalan betartása. Erre a zalaegerszegi Göcseji Pálinka Manufaktúrában is kiemelten ügyelnek.
„2013-ban kezdtük itt a szeszfőzést és az első időszakban bizony elég sok ilyen cefre volt, ami alkalmatlan volt arra, hogy lefőzzük. Azóta sokat javult a cefre minőség, sokkal gondosabban készítik el a cefréket, sokkal tisztábbak az edények, amikben a cefre készül és emiatt nagyon ritkán kell megtagadni a főzést, illetve ritkán lesz rossz minőségű a pálinka.”
- jegyezte meg Nagy Ernő, a Göcseji Pálinka Manufaktúra ügyvezetője.
A szakember szerint, ha jó minőségű pálinkát szeretnénk, azt semmiképpen sem rothadó gyümölcsből készítsük.
Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban találkoztak Magyarország legsikeresebb sportága, a fogathajtás legendái. Kevesen tudják, hogy a sportág indulása óta eltelt 50 évben, közel 100 érmet nyertek versenyzőink, csak a Lázár testvérek 21 világbajnoki aranyat.
„A magyar fogathajtás gyakorlatilag alapkövekből épül fel. Ezek a kövek egymásra rakódnak és így jutunk egyre feljebb és azok a fiatalok, akik most aktívan, akár a világbajnoki címvédők is ezekre az alapokra építkeznek.”
- mondta Lázár Vilmos, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok.
Teljes adás:
Hír TV