2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Mechanikus berendezésektől a robottechnikáig

Hír TV

2019. március 2., szombat 07:55, frissítve: hétfő 09:26

43 esztendő egyetlen munkahelyen, mégpedig egy mezőgazdasági gépszerelő műhelyben. Közben többször történt generációváltás az erőgépekben és a munkagépekben. Az egyszerű, mechanikus berendezésektől eljutottunk a robottechnikáig. Csak azt sajnálja, hogy a mostani fiatalok közül igen kevesen választják ezt az izgalmas, mindig megújuló szakmát. Bores Attila története.

Egy esztendeje jártunk Ebesen, a Borúzs házaspár tanyáján. Akkor – egy régi konfliktus folytatásaként – a helyi önkormányzat kerítést épített a bejárójuk elé. Most már drót is van a kerítésen és a valamikori gépbejáró kaput talán elbonthatatlannak épített barikád zárja el. A telekhatárvitából már egyik fél szerint sem látszik a kiút. Ezúttal az önkormányzat álláspontját is megismerhetjük az évtizedes vitáról. Felhívnánk a figyelmet a polgármester asszony gesztusára, amikor szóba kerül az, hogy az idős házaspár is fizet – több százezer forintos nagyságrendben – helyi, iparűzési adót.

Egyre kedveltebb a gesztenye a gasztronómiában, ám ebből a gyümölcsből egyre kevesebb terem idehaza. Közben a valamikori népi csemegéből extra árú prémium csemege lett. A Nébih gesztenyetelepítésre biztatná a föld- és az erdőtulajdonosokat.