Madarak és őzek eledele lett a tavalyi bőséges almatermés jelentős hányada. Gyöngyös határában, a fákon aszalódó fagyott gyümölcsök mellett beszélgettünk arról, miként lehetne fordulatot elérni a hazai fogyasztásban. Mert a túltermelés talán legfontosabb oka, hogy fele annyi alma fogy most a családok asztalán, mint 10 évvel ezelőtt. Az eddigi kampányok nem hozták a trend változását.
Már szervezik az öntözési ügynökséget. Az új szervezet Gödöllőn, a NAIK keretein belül dolgozik majd. Nem egyszerű a felkészült, alkalmas szakemberek megtalálása, mert a rendszerváltás után idehaza teljesen megszűnt ezen a területen a felsőfokú képzés.
Ha biotermékeket emlegetünk, akkor elsősorban növényi eredetű élelmiszerekre gondolunk. De mi a helyzet az ilyen állati eredetű cikkekkel? Erről váltottunk szót Zászlós Tiborral, a MÁSZ elnökével, a nyíregyházi székhelyű Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete évnyitó rendezvényének szünetében.
A Soroló január 26-i adása.