2019. június 18.,
kedd, Arnold, Levente napja

Kemény a föld, nem járja az eke

Hír TV

2018. november 18., vasárnap 14:34, frissítve: hétfő 14:38

A talán soha nem tapasztalt mértékű őszi szárazságban nagyon sok növénytermesztőnek le kellett mondania a vetésről. Olyan óriási rögöket fordított fel az eke, – ahol egyáltalán, lehetett szántani –, hogy remény sem volt a megfelelő magágy elkészítésére. Nagy gondok vannak a mélyszántással is. Ez a munkaművelet a szokásosnál sokkal drágábban végezhető el. Mi az ország egyik legaszályosabb körzetében, a Nyírségben tájékozódtunk.

Hat tehenet tart a hobbi farmján. Másfél évvel ezelőtt nyitotta meg új rendelőjét, amelyben nincs várakozási idő. Négy fiatal, orvoskollégájával alkotnak egy csapatot. Kedvencei a fél tonnásnál is nagyobb kérődzők. Örül annak, hogy az olyan idegenforgalmi centrumokban is, mint a Dunakanyar, egyre többen tartanak húsmarhákat, birkákat, kecskéket. Az idén az Év Állatorvosa Vácról dr. Faragó Zsolt Károly.

Sokkal többet kellene megtudni a húsboltokban az ott kitett marhahúsokról a vásárlóknak. Ezzel a tenyésztőket is lehetne motiválni. Ezt javasolja a somogyudvarhelyi tenyésztő: Mihalecz András.

A Soroló november 17-i adása.