2019. augusztus 25.,
vasárnap, Lajos, Patrícia napja

A magyar föld gyümölcsei

Hír TV

2019. március 23., szombat 07:30, frissítve: hétfő 09:20

Gyümölcsös telepítésére alkalmas szabad terület még bőségesen van Magyarországon. Az új, korszerű fajtákra viszont várnak és számítanak a termelők. Ennél a terménynél nem zárható ki a termésmennyiség évenkénti nagy ingadozása. Éppen ezért szükség van a kis feldolgozók, a manufaktúrák számának növelésére és nagyon kellenének az exportképes konzerveket, fagyasztott készítményeket produkáló nagyüzemek is.

A gesztenyetermés mennyisége idehaza töredéke a 40 évvel ezelőttinek. Ennek az oka egy növénybetegség. Már vannak rezisztens fajták. Mivel ez a gyümölcsültetés után mintegy 7-8 évvel produkál nagyobb árbevételt, nagyobb haszonnal kecsegtet, ha a gyökerére szarvasgombát telepítenek. Mindkét termés szinte korlátlanul piacképes. A szakértő szerint csak türelem kell a jövedelem megvárásához.

Zalában viszonylag olcsó a termőföld. Ez a része az országnak viszont nagyon sokféle gyümölcs termesztésére alkalmas. Békésben a legdrágábbak a termőföldek, az pedig nem kifejezetten gyümölcsnek való vidék. Ez derül ki a legújabb országos földárelemzésből.

Nagy István agrárminiszter szerint olyan tudásrobbanás van az élelmiszer-gazdaságban, hogy az új tudással való részletes megismerkedést az ágazatban dolgozó negyvenes és ötvenes korosztály sem úszhatja meg.