2019. június 18.,
kedd, Arnold, Levente napja

A falusi élet reneszánsza

Hír TV

2018. november 25., vasárnap 10:10, frissítve: vasárnap 10:11

Nem maradhatnak a jelenlegi nagyságrendben gazdátlanul a falusi porták, műveletlenül százezres nagyságrendben a valamikori szérűskertek. A falusi önellátás újbóli elterjesztésében kulcsszerepe lehet az állatorvosi karnak, hiszen ők a saját közegükben véleményvezérek – erről is beszélgettünk az agárminiszterrel a XII. Praxismendzsment konferencia szünetében. Nagy István a falusi élet olyan reneszánszának az eljövetelére számít, mint ami a tanyák esetében az elmúlt évtizedben megtörtént.

Törvényesség, kiszámíthatóság és eredményesség – ennek a három alappillérnek a kőbe vésésével lát munkához a Magyar Állattenyésztők Szövetsége néhány nappal ezelőtt megválasztott elnöke, Zászlós Tibor. Nagy feladatot jelent a közeljövőben az ágazat minden szereplője számára az új uniós jogszabálynak a hazai viszonyokra történő hangolása.

Gróf Lajos nyíregyházi családi gazdálkodóval a példátlan mértékű őszi aszály adta plusz feladatokról, többletköltségekről, a mélyszántás lehetetlenségéről beszélgettünk.

Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese szerint a vidékfejlesztési pályázatok finomhangolására lenne szükség a megváltozott gazdasági körülmények között. Például azoknál a beruházásoknál, ahol lényegesen nőttek a költségek a pályázat benyújtása és a támogató döntés meghozatala között annyira kellene megemelni a uniós forrás nagyságát, hogy ne csökkenjen a támogatási intenzitás mértéke.

A Soroló november 24-i adása.