2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

A Drávamenti angusz húsmarha gulya

Hír TV

2018. október 28., vasárnap 18:00, frissítve: vasárnap 18:26

Az egyik, idehaza legnagyobb egyedszámú, angusz húsmarha gulyánál forgattunk a Dráva mentén. A tulajdonos szerint ezzel a fajtával viszonylag kisebb szaktudással is minőséget lehet produkálni, akár kezdő állattenyésztőként is. Piaci gondok ezzel a fajtával eddig nem voltak.

Egyre kevesebb idő van az őszi gabonafélék elvetésére. Általában eddig is csak a csapadékra vártak a növénytermesztők. A vetésszerkezetet a legújabb piaci és terméseredmény trendek miatt érdemes újragondolni. Erre a Jászságból teszünk kísérletet.

Dula Bence közreműködésével indult meg néhány évtizeddel ezelőtt az egri felsőoktatási intézményekben a borkultúra oktatása. A borász és Eger örökös hegybíráját egyszer csak mellőzte az intézmény új vezetése. Ezekben az években a „Tanár Úr” az Egyesült Államok egyik legnépesebb egyetemén oktat ugyancsak borkultúrát. Vagy 300 diákja van most is.

Életéért, fennmaradásáért küzd a keleti végeken az alig 750 lakosú Szamossályi. A polgármester asszony szerint sokat javulnának az esélyeik, ha legalább néhány tíz munkahely létesülne a településen. Sokat várnak itt is a Modern falvak programtól.

A Soroló október 27-i adása.