2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

21. századi megoldás középkori minták alapján

Hír TV

2018. november 11., vasárnap 09:00, frissítve: péntek 19:33

Hegyköz: Túl a Hegyalján, a Tokaji Borvidék turistacsalogató nedűin és programjain, a Hegyközben jártunk. Itt épített vízimalmot Moravszky József helyi vállalkozó. Középkori minták alapján, de 21. századi anyagokból és megoldásokkal. Turistacsalogatónak is szánja, no meg ismeretterjesztésnek: hogyan lesz a búzaszemből kenyér. Hónapról hónapra finomítják a technológiát és egyre jobb minőségű lisztet szitálnak. A háromlábon állástól várja, hogy sikeres lesz a vállalkozása.

A magyar agrárium versenyképességének javítása elképzelhetetlen az állatállomány bővítése nélkül. Ez az egyik lehetősége annak, hogy alapanyag-termelőből a kész árukibocsátás felé mozduljon el az agrárium. Lajoskomáromban támogatások nélkül, saját forrásból építik át a sertéstelepet. A két kulcsszó: technológia és szaktudás. S találtak egy idehaza kevésbé elterjedt, de a gazdaságosság szempontjából igencsak ígéretes fajtát is.

Kulcskérdés a magyar vidék mindennapjaiban a generációváltás is. Dula Bence egri borász felidézi azt, ahogy fia kötődni kezdett a szőlőtermeléshez, ahogy megérintette Áront a hegyek, napfelkelték varázsa.

A Soroló november 10-i adása.