2021. május 16.,
vasárnap, Mózes, Botond napja

Sajtóklub: Új európai realitás

Hír TV

2019. december 16., hétfő 21:50

A Sajtóklubban Bencsik András a Magyar Demokrata főszerkesztője, Gajdics Ottó a Karc FM főszerkesztője és Huth Gergely a Pesti Srácok főszerkesztője voltak Bayer Zsolt vendégei.

A hétvégén, Temesváron ünnepséget tartottak a romániai 1989-es decemberi forradalom kitörésének emlékére. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor is, a magyar miniszterelnök egy távolabbra mutató koncepciót fogalmazott meg. Azt hangsúlyozta, Magyarország készen áll, hogy szomszédjaival, köztük Romániával, felépítsen egy új Közép-Európát, ahol városainkat gyorsvasutak és autópályák kötik össze és az okoz majd fejtörést, mit kezdjünk a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal.

Bencsik András a beszédhez a következőket fűzte hozzá:  

„Úgy látom, hogy Orbán Viktor nem először lep meg bennünket azzal, hogy egy nagy távlatú programot felvázol és az többnyire be szokott következni. Itt azért józan ésszel már lehetett látni, hogy igen, Nyugat-Európából el fog indulni előbb-utóbb egy olyan típusú migráció, amely során a nyugat-európai emberek jönnek hozzánk, kopogtatnak nálunk, mert itt szeretnének élni, mert itt biztonság és jólét van.”

Gajdics Ottót a beszéddel kapcsolatban két momentum ragadta meg:

„Politikai csoda történt ezen az eseményen, hiszen a román polgármester nem azt mondta, hogy Tőkés Lászlónak semmi köze az eseményekhez, hanem megköszönte neki azt, ami történt. Ez nagyon fontos, mert Európa közepén két ország, amelyiknek a sorsa ily módon ezer szálon fonódik egybe, kötődik össze, ilyen ellenséges viszonyban él, az nonszensz. A polgármesternek ez a megnyilvánulása azért korszakos, mert felvillantja annak a jövőnek a lehetőségét, amire a második engem megragadott momentum utalt. Orbán Viktor azt mondja, hogy legyen összekötve Varsó, Dansk, Krakkó, Prága, Budapest és Belgrád. Ez valóban egy olyan vízió, amelyik az én hazámat és a Kárpát-medencét is olyan helyzetbe hozhatja, hogy végre igazi felzárkózásról beszélhetünk majd ahhoz a Nyugat-Európához, amely éppen hanyatlóban van András elmondása szerint is.”

Huth Gergely kiemelte, Orbán Viktor nem a román kormánynak üzent, hanem a Romániában élő embereknek üzent:

„Ez az embereknek szólt, hogy ébredjetek. A bukaresti klán politika és uszítás helyett van egy másik jövőkép, a közép-európai jövőkép, amiben nektek is ott a helyetek. Ha Orbán Viktor beszédét az erdélyi románok meghallgatják, azoknak majd valami megmozdul a lelkükben és a fejükben is, valami elindulhat. Ezért érdemes volt odamenni és ezt elmondani.”

Teljes műsor:

 

Hír TV