2020. január 22.,
szerda, Vince, Artúr napja

Sajtóklub: Meg kell mutatni, hogy egységes a magyarság

Hír TV

2019. június 10., hétfő 21:52

Állandó lelki próbatétel, hogy az ember barátságosan gondoljon Romániára – jelentette ki Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorának legutóbbi adásában. Az újságíró Gajdics Ottóval, a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztőjével, Szentesi-Zöldi Lászlóval, a Demokrata főmunkatársával és Huth Gergely műsorvezetővel együtt vitatta meg az Úzvölgyi katonatemetőben történt eseményeket.

A Demokrata főszerkesztője már a beszélgetés elején leszögezte: olyan, hogy román állam nincs, ugyanis ami a katonatemetőben történt, olyat állam nem követhet el. Bencsik András szerint más országokban egyszerűen elképzelhetetlen, hogy az ott élők benyomuljanak egy olyan temetőbe, amihez semmilyen közük nincs, majd ott kereszteket helyezzenek el a nem létező halottaik emlékére. A történteken nevetni kellene, ha valamiféle beteges kabaré lenne és nem pedig valós események mentek volna végbe, amelyek sértik a magyarokat – szögezte le Bencsik András.

A műsorban Gajdics Ottó emlékeztetett: Románia ugyanúgy tagja az Európai Uniónak, mint Magyarország, ráadásul jelenleg a románok töltik be az Unió soros elnöki tisztjét. Az eseménysort szemlélve a Karc FM főszerkesztője azt mondta, a pogrom valójában csak egy elnevezés, azokat, akik a temetőben a történtekben részt vettek, embernek sem lehet nevezni. Az újságíró szerint az pedig egyenesen felfoghatatlan, hogy mindehhez asszisztál a román állam, mi több cinikusan felszólítja a magyarokat, hogy ne szítsák tovább a feszültséget.

Szentesi-Zöldi László arról beszélt, hogy az Úzvölgyi katonatemetőben nincsenek román halottak. A katonasírokra és a kegyeleti helyekre Nemzetközi jogi egyezmények vonatkoznak, amelyek szintén a magyaroknak adnak igazat a történtekkel kapcsolatban. A Demokrata főmunkatársa szerint a szolidaritás jegyében a világ valamennyi részén élő magyarnak oda kell figyelnie az Úz völgyére, mert véget értek azok az idők, amikor a románok magyarokat pofozhattak, avagy emlékműveket rombolhattak le.

Teljes adás:

Hír TV