2020. március 30.,
hétfő, Zalán napja

Sajtóklub: A tanár szenved, de igazából a cigány suhanc a vesztes

Hír TV

2020. február 3., hétfő 21:50

Elképesztően mély tragédia, az oktatás csődje az, ha a diákok félelemben tudják tartani a pedagógusokat – hangzott el a Sajtóklubban annak apropóján, hogy újabb botrányos videófelvétel látott napvilágot, ezúttal egy nagykátai tanárbántalmazásról. Adásunk rámutatott, nincs helye az oktatási intézményekben a tanárok elleni erőszaknak, a tanárverő diákok jelenleg nulla eséllyel indulnak az életben, hiszen ők most azon az úton járnak, hogy elvesztegessék az életüket, ugyanakkor a balhézó, iskolakerülő gyerekek szüleinek óriási a felelőssége és el kellene érni, hogy végre ők is megértsék, gyermeküknek csak akkor van esélye a kitörni a csapdából, csak akkor van esélye a normális életre, ha a tanulást választja. Sajtóklub Huth Gergellyel, Gajdics Ottóval és Bencsik Andrással. Műsorvezető: Bayer Zsolt.

 

A Hír Televízió vasárnap este mutatta be Bayer Zsolt legújabb dokumentumfilmjét, A másik Gyöngyöspatát. A film azokra a helyi „paraszt” szülőkre koncentrál, akik elmesélték, hogy az ő gyerekeikkel, illetve a tanárokkal mit műveltek a cigány gyerekek. A helyzet olyan lehetett, mint ami látható azon a felvételen, amely a múlt héten került nyilvánosságra és amelynek tanúsága szerint egy „tudásra szomjazó” diák a Nagykátai Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában leköpte, szidta és fenyegette a tanárát osztálytársai buzdítása közepette.

„Gyöngyöspatán az ilyenek kapnak most kártérítést”

– hívta fel rá a figyelmet a Sajtóklubban Bayer Zsolt. A műsorvezető hozzátette: nagyon kell vigyáznunk, mert ha a Helsinki Bizottság megnézi a nagykátai filmet, akkor a „nagykátai Renátónak” is ki fognak perelni néhány milliót, hogy ő szegregálva van.

A tettekért lakolni kell – szögezte le Huth Gergely. A PestiSrácok főszerkesztője szerint, ha olyan eset történik, mint ami történt Nagykátán, akkor normális esetben feljön az iskolarendőrség – mint fogalmazott – a csávókát megölelik úgy, hogy meg sem tud mukkanni, elviszik, letartóztatják, a bűnügyi vonalon elindul oda, ahova mennie kell, ha még kiskorú, akkor a szüleire kirónak egy komoly bírságot, ha pedig nem kiskorú, akkor rá kell tolni olyan kártérítési felelősséget, hogy az első fizetéséből a tanárnak éveken, vagy évtizedeken keresztül fizessen.

Sajnos, nincs eszköz a pedagógusok kezében az ilyen botrányos esetek megoldására

– erről már Gajdics Ottó beszélt. A Karc FM főszerkesztője szerint a nagykátai videón is látni lehet, a tanár oly mértékben meg van már félemlítve, hogy tehetetlen, ez pedig elképesztően mély tragédia. Gajdics Ottó elfogadhatatlannak tartja, hogy a Helsinki Bizottság ilyenkor nem követeli az ilyen gyerek elzárását, a szüleinek a megbírságolását, hanem majd jön azzal, hogy rasszizmus erről az esetről beszélgetni.

Bencsik András az oktatás csődjének, a Magyar Bálint-i szellemiség bosszújának nevezte azt, amikor a diákok félelemben tudják tartani a pedagógust.

A Magyar Demokrata főszerkesztője úgy fogalmazott,

ezek a cigány suhancok nem tudják, hogy hol lakik a Jóisten, ezeket a törvény erejével meg kellene tanítani.

Kiemelte, ha egy tanár fél a diákoktól, ott nem lehet beszélni oktatásról, diáknak kellene tartania a tanártól, de nem azért, hogy megveri-e őt, hanem azért, hogy számon kéri-e, hogy mit tanult.

Bencsik szerint tanárbántalmazó diákok zéró eséllyel indulnak az életben, a tanulás helyett, csak elvesztegetik az életüket.

„Igaz, hogy a tanár szenved, de valójában az őket fenyegető cigány suhancok az igazi vesztesek. Eljött az ideje, hogy elmondjuk az értelmes cigányoknak is, hogy csapdában vannak, mert ez őket sem vezeti ki a szakadékból, csak a tanulás, az ő érdekük is az, hogy a gyerekük tanuljon (…) Ebből az ördögi körből csak akkor lehet kitörni, ha megmondjuk, egy deviáns kisebbség, ha a saját képére fordítja a jámbor többséget, azzal önmagának is mérhetetlen kárt okoz

– tette hozzá.

Hír TV