2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Sajtóklub: A magyarok többsége nem tudta és nem is akarja megemészteni Trianont

Hír TV

2020. június 1., hétfő 21:55

Bayer Zsolt és vendégei Bencsik András, Gajdics Ottó és Néző László a Sajtóklubban a trianoni békediktátum évfordulójáról, az Egyesült Államokban napok óta zajló eseményekről és a Deák téri megemlékezésről is beszélgettek.

Mit jelent a Sajtóklub vendégei számára Trianon és milyen személyes viszonyuk van a trianoni békediktátumhoz és az azóta eltelt 100 évhez is? Többek között ez is kiderül a műsorból.

"Bencsik András személyesen is érintett, hiszen édesanyja családja Dunaszerdahely környékéről származott, onnan űzték el őket. (..) Ahogy mondta,

Magyarországon a legtöbb ember (egy elenyésző részt leszámítva) nem tudta és nem is akarja megemészteni ezt a rettenetet."

"Gajdics Ottó egy ’88-’89-es kollégiumi eseményt, majd a ’90-es évekből egy gyermekével történt emléket osztott meg a nézőkkel. Úgy látja, súlyos adósságok terhelik a magyar népet, a magyar társadalmat is, de ebbe az adósságba nem önszántából keveredett, hanem a 90-es évek előtti időszaknak köszönhetően került a nemzet, ahol még emlékezni sem hagyták az embereket.

Ma már legalább lehet beszélni a veszteségről."

"Igazából engem ’89. decemberében érintett meg Trianon, amikor tudjuk mi történt Romániában. Akkor abban a pillanatban, amikor gyűjtést szerveztünk erdélyi testvéreinknek úgy tűnt, egy nemzeti egység tud összejönni – fejtette ki Néző László, majd hozzátette ezek az illúzióim gyorsan elszálltak."

Arra kell gondolnunk, hogy megyünk tovább – mondta Bencsik András. Meg kell akadályozni, hogy az a kommunista söpredék ne tudjon újra hatalomra kerülni. Büszke vagyok a magyarságomra, mert egy olyan népnek lehetek a tagja, amely úgy emlékezik erre a tragédiára, hogy közben a feltámadását ünnepli – tette hozzá Gajdics Ottó.

A műsor második részében az Egyesült Államokban zajló eseményekről és a Deák téri megemlékezésről fejtette ki véleményét Bayer Zsolt és három beszélgetőpartnere.

Teljes beszélgetés:

Hír TV