2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Hányatott sorsok

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 18:55

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott.

Hányatott sorsok
Zárt világ az övék, éppen ezért nehéz belelátni a gyermekotthonban nevelkedők életébe. Többszörösen hányatott sorsúak, önhibájukon kívül kerülnek állami gondozásba, és sokan sokszor visszaélnek a kiszolgáltatottságukkal. Egy gyermekotthon munkatársa kollégánknak valós képet adott arról, kik és hogyan veszik el a gyerekek pénzét, rávilágított arra, hogy bizony van, ahol éheznek a lakók, az állapotok kritikusak, és ők – a nevelők – elkeseredésükben már nem tudják, hová forduljanak segítségért, mert változást akarnak.

Akusztikus
Akusztikus fegyverekről hallottunk már, legutóbb akkor, amikor Kubában, az amerikai nagykövetségen 21 diplomata szenvedett ismeretlen eredetű egészségkárosodást – konkrétan hallás- és agykárosodást –, mert irányított fegyverrel támadták meg őket. Nos, kicsiny országunk egy kicsiny lakásában hasonló helyzet állt elő, legalábbis a tulajdonos ezt állítja. És azt is, hogy egy akusztikus fegyverrel próbálja kiűzni otthonából a lakásmaffia. Éppen ezért sisakban jár, fóliával bélelt lakásban lakik, ugyanis az otthonában az állandó bombázástól képtelen megmaradni. Mivel ezen fegyverek nem hallhatók, nehezen lenyomozhatók, és a szakértők szerint minimum egy dzsip szükséges a mozgatásukhoz, felmerül a kérdés, mi támad: a képzelet vagy valóság?

Mentőmellény
Tavaly tavasszal egy dunai vízi táborban tragédia történt. Az egyik kenu felborult, egy 19 éves fiú pedig, aki egyébként jól tudott úszni, eltűnt a víz alatt. Később megtalálták, de már csak a holttestét. Mentőmellény csak rajta nem volt, társai felvették, amikor hajóba szálltak. Kollégánk a tárgyaláson járt, mert a bíróság most azt vizsgálja, ki a felelős, egyáltalán van-e felelőse a balesetnek. Közben a szabályokat is megtudtuk.

Emberkereskedelem
Az emberkereskedelmet nem úgy kell elképzelni, mint ahogy azt a filmeken látjuk. A magyar valóság az, hogy ötezer forintért is eladnak gyerekeket pedofiloknak, egy DVD-ért pedig asszonyokat rabszolgának. Az emberkereskedő a való életben nem is feltétlenül egy gonosz idegen, aki ismeretlen gyerekeket, nőket rabol el. Jellemzően inkább olyan ember, aki maga is az adott környezetből jön, ismerős számára a terep, tisztában van az áldozat problémáival, kilátástalanságával, sérülékenységével. A rabszolgatartás, a csicskáztatás, a prostitúcióra kényszerítés mind ebbe a kategóriába tartozik. A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni osztályának a dolgozói pedig védett házakkal, prevencióval, gyakorlati munkával azokat segítik, akik menekülnek, hiszen az életük a tét.

A Riasztás március 13-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!