2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Radar

Radar - Szibériai atomkaland

A világ első külföldi televíziós stábjaként a HírTV csapata forgathatott az orosz Roszatom úszó atomerőművén. Ahhoz, hogy kollégáink megmutathassák ezt a hatalmas fémmonstrumot, nyolc nap alatt több, mint harmincezer kilométert utaztak. Megismerhetik az Akagyemik Lomonoszov úszó atomerőmű történetét, és most azt is megmutatjuk Önöknek, hogyan is néz ki ez az úszó atomerőmű belülről - tartsanak velünk, egyenesen Csukcsföldre…

  • Radar - Szibériai atomkaland

Peveket 1933-ban alapították, hogy kikötőt biztosítson az ásványi anyagok kiviteléhez. . A '40-es és '50-es években a város környékén több uránbánya létesült – itt volt a GULAG egyik telepe! Egészen 1953-ig, Sztálin haláláig bányásztak itt uránt.

A HAJÓ  szinte az egész környéket uralja, és nem csak a látványával - hiszen Peveken túl, gyakorlatilag az egész térség életét is megváltoztatta. amelyből még négy épül a jövőben, az újabb bányák nyitásával munkalehetőséget teremt az itt élők, illetve háromhónapos váltásokban Oroszország más vidékeiről érkező munkások számára. számára. A Roszatom, merthogy a Paks II-őt építő orosz állami atomenergetikai konszern üzemelteti az úszó atomerőművet, részben finanszírozza a helyi oktatást is.

A hajótest, amelyre a reaktorokat szerelték, 140 méter hosszú és 30 méter széles, merülése több, mint 5 méter, vízkiszorítása pedig 21.500 tonna.

Az úszó erőművet 2019-ben kapcsolták rá Csukcsföld hálózatára, hogy árammal lássa el a környékbeli bányákat és Pevek városát, amelytől több mint ezer kilométerre van a Bering-szoros és Alaszka. Az Akademik Lomonoszovnak egy széntüzelésű erőművet és egy öregedő atomerőművet kell helyettesítenie.

Úszik, áramot termel, ellenáll akár 7 méteres hullámoknak, megbírkózik egy 9-es erősségű földrengéssel, sőt még egy helikopter-becsapódást is simán kibír!

Andrej Vlagyimirovics Zaszlavszkij megbízott igazgató elmondta, hogy két KLT–40-es típusú atomreaktor termeli a Lomonoszovon az áramot. Ezek a reaktorok ugyanis az orosz atomjégtörőkön több évtizeden át balesetmentesen működtek. Ilyen tapasztalattal a világ egyetlen más országa sem rendelkezik, tudtuk meg vendéglátóinktól, mivel a Roszatom által üzemeltetett atomjégtörő flotta egyedülálló a világon. Nem véletlen, hogy az elkövetkezendő évek-évtizedek nukleáris fejlesztései is ugyanezen technológián alapszanak.

 

 

További epizódok

Radar - Cápák közé merült a Mikulás Nyíregyházán + videó

Radar - Cápák közé merült a Mikulás Nyíregyházán + videó

A nem veszélytelen manővert a Nyíregyházi Állatparkban hajtotta végre krampuszával együtt, a látogatók szeme láttára. 2023. december 04.
Radar - Jegyek az Európa-bajnokságra + videó

Radar - Jegyek az Európa-bajnokságra + videó

Az MLSZ óriási érdeklődésre számít a magyar válogatott meccsein. 2023. december 04.
Radar - A terhes nőt sem kímélték a drogkereskedők + videó

Radar - A terhes nőt sem kímélték a drogkereskedők + videó

A banda tagjai egy meghiúsult üzletért akartak visszavágni egy férfin, akinek terhes feleségét is megverték. Az elkövetők szerencsétlenségére az egészet fényes nappal felvette a térfigyelő kamera. 2023. december 01.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Csütörtökön Magyarországra is megérkezett az idei tél első nagyobb havazása. Azonban nem csak hazánk közlekedésében okozott problémákat a hó, több országban is utakat zártak le, valamint a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyes útviszonyok miatt.
Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

A Hamász már a tűzszünet lejárta előtt rakétatámadást indított Izrael ellen és a válasz sem maradt el. Az Izrael és Hamasz közötti háború így az 56. napjához érkezett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!