2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Radar

Radar - Még mindig veszélyt jelenthet a sertéspestis? + videó

Afrikai sertésláz vagy sertéspestis. Így nevezik a vaddisznókat és házi sertéseket fenyegető vírusos betegséget. A vírus mára megjelent Európán kívül Afrikában és Ázsiában is, ezzel nagy csapást mérve az országok állattenyésztőire. Hogy hazánkra mi jellemző a vírus kapcsán, azt máris mutatjuk.

  • Radar - Még mindig veszélyt jelenthet a sertéspestis? + videó

Az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség. Afrikában a közönséges varacskosdisznó és egyéb vaddisznó fajok játszanak szerepet a betegség fenntartásában.

Magyarországon nagyjából 5-6 évvel ezelőtt jelent meg először vaddisznóállományokban, de szerencsére terjedése korlátolt.

A sertéspestis kórokozója DNS-vírus, amely rendkívül ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben. A fertőzött ólakban és karámokban napfénytől védett helyen, heteken át fennmarad például az alomszalmán. A sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes maradhat.

A betegség váladék útján terjed. Az érintett sertések egyebek mellett bélsárral, vizelettel, nyállal és orrváladékkal ürítik a vírust, ezáltal közvetlenül megfertőzik a velük érintkező társaikat. A sertéstartók, állatgondozók, az említett váladékokkal szennyeződött cipővel, ruházattal, de akár az ott használatos lapáttal vagy a vödörrel szintén elhurcolhatják a betegség kórokozóját. Vakcina még nem készült ellene.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!