2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Radar

Radar – Iszik vagy vezet?

Az elmúlt évtized állandó társadalmi vitájának témája a zéró tolerancia. Európában sincs egységes álláspont a vezetésnél engedélyezett véralkoholszintről. Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Románia alkalmazza a zéró toleranciát.

  • Radar – Iszik vagy vezet?

Iszik vagy vezet? Ideje korán belénk nevelik ezt a gyakran tényleg nehezen eldöntendő kérdést. Ehhez képest számos országban bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után engedett a gépjármű vezetés.

Még Európában sincs egységes álláspont az engedélyezett véralkoholszintről.

Magyarország mellett Csehország, Szlovákia, Románia is a zéró toleranciát tartja. A további európai országokban 0,2 és 0,5 ezrelék között határozzák meg a maximum elérhető véralkohol szintet.

Nem érthető, hogy ezek a különbségek észérvek, kulturális szokások, esetleg felelős nemzeti normák mentén lettek-e kitalálva? Melyik álláspont mit képvisel? Kinek van igaza?

Azt gondolom, hogy régen is, 80-100 éve a mindennapjainkhoz tartozott, hogy fogyasztunk bort, akár különböző munkafolyamatoknál – hangsúlyozza egy magyar borász. 

A törvényhozó a társadalmi felelősség mentén hozta a zéró tolerancia elvét. Vagyis a társadalom nagyobb része nem tudja hol állhat meg az ivásban, ahhoz, hogy még biztonságban vezessen egy autót.

A borászok egy része nem tartja ördögtől valónak az elképzelést, hogy minimális alkohol fogyasztással, például 1 pohár borral még autóba ülhetnénk. A borászok alapvetően a bor kulturális értékéről és ezzel együtt az életünkbe betöltött szerepéről beszélnek.

Azt gondolom felnőtt emberek vagyunk. Aki nem tudja kezelni az vessen magára. De mindenkitől el venni a jogot arra, hogy egy ilyen hagyományt, tradíciót tovább vigyen és ennek megfelelően éljen ezt nem tartom szerencsésnek – fejtette ki egy borász. 

Mégis a kérdés évről évre felmerül. Az ellenzők, és az enyhítésre várók között nincs kompromisszum.

A balatonfüredi borheteken magától adódott a kérdés, szükség lenne-e változtatni a törvényen?

Úgy érzem, hogy nyáron már az 1 deci bor is, ha elindul vele az ember akkor tud ütni – hangsúlyozza egy borfogyasztó a Balatonfüreden. 

Nem is jövünk autóval, és ha vezetek akkor nem iszom – mondja egy másik. 

A vita tehát az emberek között még nem dőlt el. A zéró tolerancia marad, és elnézve, az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett közúti balesetek számát, talán nem kérdés, hogy jó ez így.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!