2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Radar

Radar - Az azeri-örmény konfliktus története

Három év után ismét összecsapások voltak a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, Oroszország szomszédságában. Az egynapos harcokat a hét közepén egy tűzszünet zárta. A kaukázusi térség jövőjéről az azeri és az örmény felek zárt ajtók mögött egyeztetnek. Szakértők szerint egy 100 éves konfliktus érhet most véget.

  • Radar - Az azeri-örmény konfliktus története

Kedden hatalmas robbanások rázták meg a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahot. Szinte egész nap légiriadó volt. Az emberek óvóhelyekre menekültek. Sajtóinformációk szerint az összecsapásban több mint 30-an vesztették életüket és százak sebesültek meg.

A régióért a Szovjetunió felbomlása után indultak meg a harcok, azaz több mint 30 éve feszültségekkel terhelt a kaukázusi térség.

Hegyi-Karabah Európa és Ázsia határán fekszik, Örményország, Irán, Törökország és Azerbajdzsán találkozásánál. Földrajzilag, kulturálisan és vallásilag is határvonalon helyezkedik el. Az elmérgesedett viszony alapját főleg etnikai különbségek jelentik.

A Szovjetúnió felbomlása után állandósult a konfliktus a két nép között. A helyi örmény lakosság nem bízott Azerbajdzsánban, és fenntartásokkal kezelték, hogy egy esetleges reintegráció esetén biztonságuk garantált lenne.

A hegyi-karabahi örmények képviselői most Azerbajdzsán képviselőivel tárgyalnak, hogy hogyan reintegrálódjon ez a régió Azerbajdzsánba. Amennyiben erre sor kerül, hivatalosan is egy több évtizedes konfliktus zárulhat le.

Ennek nem csak Azerbajdzsán lenne a nyertese, hanem Törökország is. Az ugyanakkor komoly kérdéseket vet fel, hogy a britek és amerikaiak által támogatott Örményország sorsa mi lesz a következő években.

További epizódok

Radar - A terhes nőt sem kímélték a drogkereskedők + videó

Radar - A terhes nőt sem kímélték a drogkereskedők + videó

A banda tagjai egy meghiúsult üzletért akartak visszavágni egy férfin, akinek terhes feleségét is megverték. Az elkövetők szerencsétlenségére az egészet fényes nappal felvette a térfigyelő kamera. 2023. december 01.
Radar - Luciano Spalletti méltatta a magyar labdarúgó-válogatottat + videó

Radar - Luciano Spalletti méltatta a magyar labdarúgó-válogatottat + videó

Luciano Spalletti, az Európa-bajnoki címvédő olasz nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya Rómában adott exkluzív interjút a Hír Televízió stábjának. 2023. december 01.
Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Csütörtökön Magyarországra is megérkezett az idei tél első nagyobb havazása. Azonban nem csak hazánk közlekedésében okozott problémákat a hó, több országban is utakat zártak le, valamint a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyes útviszonyok miatt. 2023. december 01.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

A Hamász már a tűzszünet lejárta előtt rakétatámadást indított Izrael ellen és a válasz sem maradt el. Az Izrael és Hamasz közötti háború így az 56. napjához érkezett.
Radar – 100 éves korában meghalt Henry Kissinger + videó

Radar – 100 éves korában meghalt Henry Kissinger + videó

Henry Kissinger neve a világpolitika iránt érdeklődők számára biztos ismerős. A nemzetközi közéletre nagy befolyást gyakorolt. 2022-ben, még 99 évesen is ezrek várták felszólalását egy konferencián. A politikai zseni 100 éves korában halt meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!