2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Publi Cafe: A román egy jó példa arra, hogyha a magyarok összefognak, akkor tudnak jól szerepelni

Hír TV

2020. december 9., szerda 21:12

Gyurcsány 14 pontjával jelezte, hogy saját magát tekinti az ellenzék programadó vezérének, semmi nem egyesítette még úgy a baloldalt, mint a homofób hergelés, EU-csúcsot rendeznek csütörtökön és pénteken, valamint országgyűlési választásokat tartottak Romániában. Többek között ezekről a témákról beszélgettünk ma Kiszelly Zoltánnal és Vágvölgyi Gergellyel a Publi Cafeban.

„Szép eredményt ért el az RMDSZ és továbbra is van képviselete a román törvényhozásban az erdélyi magyaroknak illetve az egész romániai magyarságnak. Nekem csak egy icipicit azért keserű a szám íze, mert ilyen alacsony részvételnél, ha még több magyar elment volna szavazni, akkor akár az RMDSZ most kétszámjegyű eredményt is elérhetett volna”

-          vezette fel a témát Trombitás Kristóf.

„És magasan felülreprezentált lenne a törvényhozásban az ereje. Ha már betiltásról van szó, ha valamit be kéne tiltani, de végérvényesen, az a román sovinizmus, és ahol a jogállamiság ügyében kellene vizsgálódni az Európai Unió területén, az például Románia és bizonyos bukaresti hivatalok, ahol hihetetlen mértékű korrupció, sovinizmus és jogtiprás zajlik egyébként nagyipari méretekben (…)”

-          mondta Vágvölgyi Gergely, a vasarnap.hu főszerkesztője.

„Én nagyon aggódom bezzeg Románia miatt. Tehát itt mi lesz a hazai baloldalnak az elénk állított példájával, hogy bezzeg Románia így, bezzeg Románia úgy. Most mit csinálnak szegény baloldali barátaink? (…) Valóban egyetértek azzal, hogy a Vajdaságban nagyon nagy számban mentek el szavazni a magyarok, meg is lett az eredménye, Erdélyben sajnos ezt még tanulni kell, Szlovákiáról ne is beszéljünk, ott még a magyaroknak előbb egyesülniük kell. A román példa szerintem jó példa arra, hogyha a magyarok összefognak, akkor inkább tudnak jól szerepelni.”

-          reagált Kiszelly Zoltán politológus.

Hír TV