2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Civil kör

Civil kör

Ami megdöbbentett, ami szíven ütött, elgondolkodtatott vagy éppen megmosolyogtatott - erről csevegnek, vitatkoznak közéleti emberek a HírTv hetente jelentkező műsorában, a Civil Körben. A héten történt legfontosabb, legnagyobb közérdeklődésre számot tartó eseményeket vitatjuk meg a három meghívott vendéggel.

Civil kör (2020-06-27)

Pénzkérdés vagy sem a Lánchíd felújítása? Mire vár a jelenlegi, és miért nem lépett az előző fővárosi vezetés? Karácsony Gergely a Tarlós-időszak ügyeit vizsgálná, de továbbra is szemet huny a kispesti korrupciós botrány felett. És miközben szivárványba borítják a Szent Koronát, van, aki már a Jézus-szobrokat is ledöntené, mert az nézete szerint nem más, mint rasszista propaganda. A hét bőven szolgáltatott témát a Civil Kör számára. Mai vendégek Ferencz Orsolya űrkutató, Kiszelly Zoltán politológus, Kötter Tamás és Kovács István jogászok voltak.

Civil kör (2020-06-20)

Szerda éjfélkor véget ért a rendkívüli jogrend Magyarországon, vajon melyek az elmúlt időszak legfőbb politikai tanulságai 2022-re? Aztán miért fontos a népfelség elve, a nemzeti konzultáció intézménye, aminek az ellenzék általában csak a költségét firtatja? Az amerikai Georg Floyd halálából hogy nőtt ki mára egy Európát is elérő ideologikus kultúrarombolás, és vajon meddig lesz Magyarország a béke és biztonság szigete? Az adásból kiderül hogyan vélekednek minderről a Civil kör tagjai.

Civil kör (2020-06-13)

A Civil kör és Szabó Anett műsorvezető vendégei ezúttal: Ferencz Orsolya űrkutató, Fricz Tamás politológus, Vágvölgyi Gergely újságíró és Trombitás Kristóf publicista voltak.

Civil kör (2020-06-06)

Trianonban 100 évvel ezelőtt árvaházzá lett a Szent Korona országa. Bár a sírját megásták, a nemzetet nem tudták eltemetni. Magyarország egy szempillantás alatt vált kuriózummá, önmagával határossá. A trianoni békediktátum alapvetően 3 fő okra vezethető vissza: népességvesztés majd bevándorlás, nemzetellenes szellemi, gazdasági és politikai térfoglalás, valamint a vezetésre hivatott elit tétlensége a döntő pillanatokban. Nem mintha a mostani Európai Uniót látnánk? Nyugat-Európa most éli saját Trianonját? Beigazolódni látszanak Apponyi gróf szavai, miszerint ott leszünk Magyarország sírásóinak temetésén?

Civil kör (2020-05-30)

Rendkívüli jogrend után egészségügyi válsághelyzet. A DK szerint Orbán Viktor nem tud meglenni teljhatalom nélkül. Aztán miközben a Jobbik-frakció lassan elfogy, Karácsony Gergely visszatér ahhoz a morális alapvetéséhez, hogy nem nyilatkozik a Hír TV-nek. Hol a helye az őszödi beszédnek, és sorstragédia volt-e Trianon? Vajon, hogy vélekednek minderről a Civil kör tagjai, Ferencz Orsolya űrkutató, Simon János politológus, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Németh Alajos rockzenész?

Civil kör (2020-05-23)

Véget érhet a rendkívüli jogrend, lesz-e bocsánatkérés? Parlamenti alelnököt és logót cserélt a Jobbik, tisztújítást tart a Momentum, eldőlhet-e a nyáron a DK és a liberálisok párharca? Miközben a román diszkriminációs bizottság, magyargyűlölet miatt bírságolta meg a román elnököt, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság friss ítélete a Benes-dekrétumok alkalmazása okán marasztalta el Szlovákiát.

Civil kör (2020-05-16)

Újabb magyar jogállamisági vita Brüsszelben, most épp a vírustörvény demokratikus mivoltát megkérdőjelezve. Mindez úgy, hogy nyilván a demokrácia jegyében a magyar fél nem kapott szót. Apropó demokrácia! Guy Verhofstadt szerint Hitler óta nem látott Európa ilyen fellépést, mint most Orbán Viktortól. És miközben számoljuk az európai őshonos nemzetiségek jogait támogató aláírásokat, a román parlament a trianoni szerződés napjává nyilvánította június negyedikét, a Kúria pedig döntött, ki kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákok kártérítését. Dióhéjban ezek voltak a Civil Kör mai témái. A vendégek pedig Kondor Katalin újságíró, Kiszelly Zoltán politológus, Kovács István jogász és Simon János politológus voltak.

Civil kör (2020-05-09)

Isztambuli egyezmény, avagy a liberálisok és genderisták trójai falova, és Magyarország, ami már nem demokrácia, hanem hibrid rezsim, legalábbis a Freedom House friss jelentése szerit. Két téma, amely nem csupán a Civil Kör vendégeit foglalkoztatja.

Civil kör (2020-05-02)

Elképesztő az a demagógia, amit az ellenzék különböző pártjai az elmúlt hetekben, hónapokban megmutattak magukból – hangzott el Civil kör című műsorunkban egyebek között arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a DK új jelmondatot tűzött zászlajára, miszerint „Orbán Viktor egymillió új munkahelyet ígért, most több százezer szűnik meg”. Ezúttal Ferencz Orsolya űrkutató, Fricz Tamás politológus, Kovács István jogász és Vágvölgyi Gergely újságíró elemezte a hét legfontosabb eseményeit Szabó Anett műsorvezetése mellett.

Civil kör (2020-04-25)

Szabó Tímea minősíthetetlen parlamenti felszólalásának okát is kereste Trombitás Kristóf, Lánczi Tamás, Megadja Gábor és Szakács Árpád.

Civil kör (2020-04-18)

Az idősotthonokban zajló vizsgálatok kapcsán valóban keveri-e a főpolgármester a szezont a fazonnal? A mára kialakult járványhelyzetben a politikai elit vagy az állampolgárok viselkedése fegyelmezettebb-e? Szakmai vagy politikai nyilatkozatot fogalmaztak-e meg a kormány gazdaságvédelmi csomagját bíráló közgazdászok, illetve hogyan vélekednek a Civil kör vendégei a CNN Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel készített interjújáról, valamint Donald Trump az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos bejelentéséről?

Civil kör (2020-04-11)

Az eddigi fertőzéses esetek negyven százaléka Budapestre, a Pest megyei agglomerációval együtt hatvan százaléka a fővárosi régióra koncentrálódik, ahol a szakemberek folyamatosan tárják fel az idősotthonokban észlelt hiányosságokat. A Civil Körben megbeszélték a héten született döntéseket, és azok utóéletét. A műsorvezető vendége a stúdióban ezúttal Szakács Árpád újságíró volt, virtuálisan pedig Ferenc Orsolya űrkutató, Trombitás Kristóf publicista és Bakos Zoltán fotográfus.

Civil kör (2020-04-04)

Az Országgyűlés hétfőn 137 igen szavazattal 53 nem ellenében sürgősséggel szavazta meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek értelmében a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Civil kör (2020-03-28)

Jövő héten visszaállhat a rendkívüli jogrend, hiszen 2/3-os támogatással ismét megszavazhatja azt az Országgyűlés. Volt-e így értelme az ellenzéki szabotázsnak, és kioktatás helyett elkezdi-e végre az érdemi válságkezelő munkát az Európai Unió A HírTV Civil kör című műsorában most szombaton ezekről volt szó ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal, Ferencz Orsolya űrkutatóval, Simon János politológussal és trombitás Kristóf publicistával.

Civil kör (2020-03-21)

A koronavírus járvány hatására hatalmas értékrend átrendeződés megy végbe a társadalmakban, a világban. Hazai és európai szinten hogy vizsgázik a kollektív önvédelem, és hogy erősödik fel a felelősség kérdése a kialakult információs zűrzavarban? Erről beszélgettek a Civil körben.

Civil kör (2020-03-14)

A Hír TV eheti Civil kör című műsorának vendégei Ferencz Orsolya űrkutató, Simon János politológus, Szakács Árpád és Szilvay Gergely újságíró sem kerülhették meg a koronavírus-járvány és az iskolabezárások ügyét. De foglalkoztak az elmúlt napokban kicsit háttérbe szorult, de ugyanakkor még mindig komoly fenyegetést jelentő migrációs nyomás kérdésével is.

Civil kör (2020-03-07)

Pattanásig feszült helyzet és feltűnő szervezettség a görög-török határon, két tűz között az unió. Hogy hat mindez a bel- és külpolitikára? És miközben Gyurcsány Ferenc adagonként fogyasztja az MSZP-t, Magyarországon is felütötte fejét a koronavírus. Orbán Viktor miniszterelnök önmérsékletre kérte a politikai pártokat. A Civil kör vendégei Kondor Katalin és Szakács Árpád újságírók, Fricz Tamás politológus és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász voltak.

Civil kör (2020-02-29)

Cserbenhagyásos gázolás a baloldalon, egymásnak feszült az MSZP és a DK. De nem járt jobban a Jobbik sem, a sorozatos kilépések után ezúttal az egyik alapító mutatott nekik hátat. És míg az országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a börtönkártérítések felfüggesztését, a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a 2020-as költségvetést. A Civil kör mai vendégei Simon János politológus, Bakos János fotós, Vágvölgyi Gergely újságíró és Németh Alajos rockzenész voltak.

Civil kör (2020-02-22)

Klíma, család- és gazdaságvédelem, történelmi múlt és európai jövő. Ismét évet értékelt Orbán Viktor miniszterelnök. Újabb távozó a Jobbikból, megújulást célzó memorandum az Európai Néppartnak, terrortámadás Németországban és ötpárti támogatás a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének. Ezek voltak Civil kör című műsorunk főbb témái.

Civil kör (2020-02-15)

Kiemelten fontosak a nemzeti konzultációk, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a magyar társadalmat bevonják a döntési folyamatokba azáltal, hogy az állampolgárok kifejtik a véleményüket a jelentős kérdésekben. Erről is beszélgetett Civi kör című műsorunkban Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Szakács Árpád újságíró, Simon János politológus és Németh Alajos rockzenész Szabó Anett műsorvezetővel.

Civil kör (2020-02-08)

Miközben Niedermüller Péter kijelentése már-már feledésbe merül, jön Jávor Benedek és alakításával ismét megkérdőjelezi a baloldal mentális állapotát. Korózs Lajos új számot tesz fel a proletárdiktatúra hangját idéző recsegő lemezjátszón, majd, hogy teljes legyen a kép, újra alakul a Munkásőrség. Míg Jakab Péter hasonlatát értelmezzük tortáról és mazsoláról, megjelenik és liberális össztűz alá kerül a NAT.