2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Civil kör

Civil kör

Ami megdöbbentett, ami szíven ütött, elgondolkodtatott vagy éppen megmosolyogtatott - erről csevegnek, vitatkoznak közéleti emberek a HírTv hetente jelentkező műsorában, a Civil Körben. A héten történt legfontosabb, legnagyobb közérdeklődésre számot tartó eseményeket vitatjuk meg a három meghívott vendéggel.

Civil kör (2020-09-12)

Összeesküvés-gyakorlat Gerald Knaus módra, Soros György európai karmestere készülő könyvével fenyeget. Aztán mi áll a 4 százalékos MSZP Pest megyei ámokfutása mögött? És miközben Gyurcsány Ferenc tovább fenyeget, a színművészeti hallgatói tanulás helyett az állami támogatást követelik. Vagyis add a pénzt, és fuss? A mai Civil Kör vendégei ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Trombitás Kristóf publicista, Vágvölgyi Gergely és Szakács Árpád újságírók voltak.

Civil kör (2020-09-05)

Tanévkezdés nehezített pályán, Magyarország zöld, az összes további ország piros, így szeptember 1-én, bár kivételekkel, ismét életbe lépett a határzár. Lehet-e állampolgárság alapján különbséget tenni? Mit és miért hivatott demonstrálni a bledi stratégiai fórum? A szerepelőket látjuk, de ki a dramaturg és ki a főrendező? A héten szintet lépett a Színművészeti Kuratóriuma körüli botrány.

Civil kör (2020-08-29)

Hazánkban szinte alig, ugyanakkor Németországban tömegesen történnek antiszemita bűncselekmények, ennek ellenére ismét igaztalan vádakkal akarta lejáratni a magyar kormányt a nemzetközi baloldal. Most a német külügyi államtitkár, Michael Roth hazánkat vádolta meg gyűlöletkeltéssel, a magyar ellenzék pedig ugyanezt a kottát fújja. A Civil körben Fricz Tamás politológus, Kötter Tamás jogász, író és Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Műsorvezető: Trombitás Kristóf.

Civil kör (2020-08-22)

Mit üzen Szent István ünnepe a nyugati civilizációnak, mire emlékezteti a magyarság a nyugati világot? Mit veszít a jóléti társadalom a megalapozott hit és erős nemzettudat elhagyásával? A politikailag beágyazott liberális mozgalmakkal szemben van-e helye a kereszténységnek a politikában? A stúdióban Ferencz Orsolya űrkutató, Vágvölgyi Gergely újságíró, Máté Áron történész és Osztie Zoltán plébános atya.

Civil kör (2020-08-15)

Ismét felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét, de ki nevet a végén? Aztán a DK-val fogna össze Jakab Péter is. Mindegy, hogy mi, mindegy, hogy kivel, már csak a lét a tét? Soros György ezúttal a Népszavának mesélte el, hogy az Európai Unió legfőbb belső ellensége Orbán Viktor, Karsai Györgytől pedig megtudtuk, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetemen mindig is az ideológiamentes szakmai munkára koncentráltak. A Civil kör vendégei ezúttal Kondor Katalin újságíró, Kiszelly Zoltán politológus, Kovács István jogász és Dörner György színművész, az Újszínház igazgatója voltak.

Civil kör (2020-08-08)

Gyurcsány Ferenc vagyonelkobzással fenyeget, Koncz Zsuzsa cenzúrával riogat. Előbbi, hogy egyeztethető össze a demokráciával és az európai értékekkel, utóbbi miért nem akar emlékezni arra, hány kollégáját tette tönkre a kádárizmus? Aztán Márki-Zay Péter szerint a legszegényebb és legtanulatlanabb emberek szavaznak a Fideszre, miközben forró őszt ígérve amerikai elvtársaik mintájára utcai zavargásokkal rázná fel szavazótáborát a DK és a Momentum. És középső ujjával Juhász Péter is visszatér. A Civil Kör vendégei, Simon János politológus, Trombitás Kristóf publicista, Szakács Árpád újságíró és Németh Alajos rockzenész voltak.

Civil kör (2020-08-01)

Sajtószabadság-védelmi akció, politikai síkra tolt gazdasági ügy vagy eltaktikázott blöff? Mi történt most, ami 2017-ben vagy 2010-ben nem? Még mindig újabb és újabb kérdéseket vet fel az Index-botrány. Mi volt a tüntetés rezüméje, mi volt a szervező Momentum motivációja lámpavason innen és túl? Miközben az MSZP felkapaszkodna a Titanic utolsó mentőcsónakjára, elkezdődött a gyöngyöspatai romák kártérítésének kifizetése. Sajtószabadság-védelmi akció, politikai síkra tolt gazdasági ügy vagy eltaktikázott blöff? Mi történt most, ami 2017-ben vagy 2010-ben nem? Még mindig újabb és újabb kérdéseket vet fel az Index-botrány. Mi volt a tüntetés rezüméje, mi volt a szervező Momentum motivációja lámpavason innen és túl? Miközben az MSZP felkapaszkodna a Titanic utolsó mentőcsónakjára, elkezdődött a gyöngyöspatai romák kártérítésének kifizetése.

Civil kör (2020-07-25)

Orbán Viktor miniszterelnök minden fronton nyert, ahol csak nyerhetett – ebben még a külföldi sajtó is egyetért, csak a hazai ellenzék fanyalog az alternatív valóságában. A legutóbbi brüsszeli EU-csúcson született eredmény fényében kijelenthetjük, hogy a közép-európai országok és bennük Magyarország már nem a megtűrt államok közé tartozik az Európai Unión belül, hanem világossá vált, hogy a V4-ek nélkül egyszerűen már nem lehet döntést hozni, ugyanakkor arra lehet számítani, hogy a támadás a jövőben meg fog erősödni – hangzott el Civil kör című műsorunkban. Ezúttal Kondor Katalin újságíró, Fricz Tamás politológus és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász vitatta meg a héten történt legnagyobb közérdeklődésre számot tartó eseményt Trombitás Kristóf műsorvezetése mentén.

Civil kör (2020-07-18)

A jogállamiság emlegetése valójában egy demokráciaellenes történet. A jogállamiság hívők úgy gondolják, hogy a nép akaratát felülírhatja egy senki által meg nem választott, hanem egy kinevezett testület. Amit jogállamiságnak neveznek az nem más, mint a szélsőségesen liberális, neomarxista, anarchista eszmerendszerük számonkérése mindenki máson – hangzott el Civil kör című műsorunkban. Ezúttal Ferencz Orsolya űrkutató, Kötter Tamás író, jogász, Bese Gergő iskolalelkész és Megadja Gábor eszmetörténészt volt Szabó Anett vendége.

Civil kör (2020-07-11)

Európa cenzúrázatlanul, Amerika zabolázatlanul. Felmérhető-e az informális háttérhálózat ereje, illetve a deep state vagy a politikai vezetők hatalma veszélyesebb? A Civil kör vendégei, Simon János politológus, Szakács Árpád újságíró, Vágvölgyi Gergely, a vasárnap.hu főszerkesztője és Kötter Tamás jogász, író voltak.

Civil kör (2020-07-04)

Szélsőjobb és szélsőbal ismét összeér, amihez a progresszív-független liberális nyilvánosság kritika nélkül asszisztál. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek kérdése előtt azonban nem árt tisztázni, pontosan ki is jelenti ma a kormány vagy a kormányfő ellenzékét! Vajon mikor kerül a Time magazin címlapjára George Floyd, és nézőpont kérdése-e, hogy Mengele vagy Mandela? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Civil kör vendégei, Ferencz Orsolya űrkutató, Fricz Tamás politológus, Trombitás Kristóf publicista és Bakos Zoltán fotográfus.

Civil kör (2020-06-27)

Pénzkérdés vagy sem a Lánchíd felújítása? Mire vár a jelenlegi, és miért nem lépett az előző fővárosi vezetés? Karácsony Gergely a Tarlós-időszak ügyeit vizsgálná, de továbbra is szemet huny a kispesti korrupciós botrány felett. És miközben szivárványba borítják a Szent Koronát, van, aki már a Jézus-szobrokat is ledöntené, mert az nézete szerint nem más, mint rasszista propaganda. A hét bőven szolgáltatott témát a Civil Kör számára. Mai vendégek Ferencz Orsolya űrkutató, Kiszelly Zoltán politológus, Kötter Tamás és Kovács István jogászok voltak.

Civil kör (2020-06-20)

Szerda éjfélkor véget ért a rendkívüli jogrend Magyarországon, vajon melyek az elmúlt időszak legfőbb politikai tanulságai 2022-re? Aztán miért fontos a népfelség elve, a nemzeti konzultáció intézménye, aminek az ellenzék általában csak a költségét firtatja? Az amerikai Georg Floyd halálából hogy nőtt ki mára egy Európát is elérő ideologikus kultúrarombolás, és vajon meddig lesz Magyarország a béke és biztonság szigete? Az adásból kiderül hogyan vélekednek minderről a Civil kör tagjai.

Civil kör (2020-06-13)

A Civil kör és Szabó Anett műsorvezető vendégei ezúttal: Ferencz Orsolya űrkutató, Fricz Tamás politológus, Vágvölgyi Gergely újságíró és Trombitás Kristóf publicista voltak.

Civil kör (2020-06-06)

Trianonban 100 évvel ezelőtt árvaházzá lett a Szent Korona országa. Bár a sírját megásták, a nemzetet nem tudták eltemetni. Magyarország egy szempillantás alatt vált kuriózummá, önmagával határossá. A trianoni békediktátum alapvetően 3 fő okra vezethető vissza: népességvesztés majd bevándorlás, nemzetellenes szellemi, gazdasági és politikai térfoglalás, valamint a vezetésre hivatott elit tétlensége a döntő pillanatokban. Nem mintha a mostani Európai Uniót látnánk? Nyugat-Európa most éli saját Trianonját? Beigazolódni látszanak Apponyi gróf szavai, miszerint ott leszünk Magyarország sírásóinak temetésén?

Civil kör (2020-05-30)

Rendkívüli jogrend után egészségügyi válsághelyzet. A DK szerint Orbán Viktor nem tud meglenni teljhatalom nélkül. Aztán miközben a Jobbik-frakció lassan elfogy, Karácsony Gergely visszatér ahhoz a morális alapvetéséhez, hogy nem nyilatkozik a Hír TV-nek. Hol a helye az őszödi beszédnek, és sorstragédia volt-e Trianon? Vajon, hogy vélekednek minderről a Civil kör tagjai, Ferencz Orsolya űrkutató, Simon János politológus, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Németh Alajos rockzenész?

Civil kör (2020-05-23)

Véget érhet a rendkívüli jogrend, lesz-e bocsánatkérés? Parlamenti alelnököt és logót cserélt a Jobbik, tisztújítást tart a Momentum, eldőlhet-e a nyáron a DK és a liberálisok párharca? Miközben a román diszkriminációs bizottság, magyargyűlölet miatt bírságolta meg a román elnököt, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság friss ítélete a Benes-dekrétumok alkalmazása okán marasztalta el Szlovákiát.

Civil kör (2020-05-16)

Újabb magyar jogállamisági vita Brüsszelben, most épp a vírustörvény demokratikus mivoltát megkérdőjelezve. Mindez úgy, hogy nyilván a demokrácia jegyében a magyar fél nem kapott szót. Apropó demokrácia! Guy Verhofstadt szerint Hitler óta nem látott Európa ilyen fellépést, mint most Orbán Viktortól. És miközben számoljuk az európai őshonos nemzetiségek jogait támogató aláírásokat, a román parlament a trianoni szerződés napjává nyilvánította június negyedikét, a Kúria pedig döntött, ki kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákok kártérítését. Dióhéjban ezek voltak a Civil Kör mai témái. A vendégek pedig Kondor Katalin újságíró, Kiszelly Zoltán politológus, Kovács István jogász és Simon János politológus voltak.

Civil kör (2020-05-09)

Isztambuli egyezmény, avagy a liberálisok és genderisták trójai falova, és Magyarország, ami már nem demokrácia, hanem hibrid rezsim, legalábbis a Freedom House friss jelentése szerit. Két téma, amely nem csupán a Civil Kör vendégeit foglalkoztatja.

Civil kör (2020-05-02)

Elképesztő az a demagógia, amit az ellenzék különböző pártjai az elmúlt hetekben, hónapokban megmutattak magukból – hangzott el Civil kör című műsorunkban egyebek között arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a DK új jelmondatot tűzött zászlajára, miszerint „Orbán Viktor egymillió új munkahelyet ígért, most több százezer szűnik meg”. Ezúttal Ferencz Orsolya űrkutató, Fricz Tamás politológus, Kovács István jogász és Vágvölgyi Gergely újságíró elemezte a hét legfontosabb eseményeit Szabó Anett műsorvezetése mellett.

Civil kör (2020-04-25)

Szabó Tímea minősíthetetlen parlamenti felszólalásának okát is kereste Trombitás Kristóf, Lánczi Tamás, Megadja Gábor és Szakács Árpád.

Civil kör (2020-04-18)

Az idősotthonokban zajló vizsgálatok kapcsán valóban keveri-e a főpolgármester a szezont a fazonnal? A mára kialakult járványhelyzetben a politikai elit vagy az állampolgárok viselkedése fegyelmezettebb-e? Szakmai vagy politikai nyilatkozatot fogalmaztak-e meg a kormány gazdaságvédelmi csomagját bíráló közgazdászok, illetve hogyan vélekednek a Civil kör vendégei a CNN Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel készített interjújáról, valamint Donald Trump az Egészségügyi Világszervezettel kapcsolatos bejelentéséről?

Civil kör (2020-04-11)

Az eddigi fertőzéses esetek negyven százaléka Budapestre, a Pest megyei agglomerációval együtt hatvan százaléka a fővárosi régióra koncentrálódik, ahol a szakemberek folyamatosan tárják fel az idősotthonokban észlelt hiányosságokat. A Civil Körben megbeszélték a héten született döntéseket, és azok utóéletét. A műsorvezető vendége a stúdióban ezúttal Szakács Árpád újságíró volt, virtuálisan pedig Ferenc Orsolya űrkutató, Trombitás Kristóf publicista és Bakos Zoltán fotográfus.

Civil kör (2020-04-04)

Az Országgyűlés hétfőn 137 igen szavazattal 53 nem ellenében sürgősséggel szavazta meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek értelmében a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Civil kör (2020-03-28)

Jövő héten visszaállhat a rendkívüli jogrend, hiszen 2/3-os támogatással ismét megszavazhatja azt az Országgyűlés. Volt-e így értelme az ellenzéki szabotázsnak, és kioktatás helyett elkezdi-e végre az érdemi válságkezelő munkát az Európai Unió A HírTV Civil kör című műsorában most szombaton ezekről volt szó ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal, Ferencz Orsolya űrkutatóval, Simon János politológussal és trombitás Kristóf publicistával.

Civil kör (2020-03-21)

A koronavírus járvány hatására hatalmas értékrend átrendeződés megy végbe a társadalmakban, a világban. Hazai és európai szinten hogy vizsgázik a kollektív önvédelem, és hogy erősödik fel a felelősség kérdése a kialakult információs zűrzavarban? Erről beszélgettek a Civil körben.

Civil kör (2020-03-14)

A Hír TV eheti Civil kör című műsorának vendégei Ferencz Orsolya űrkutató, Simon János politológus, Szakács Árpád és Szilvay Gergely újságíró sem kerülhették meg a koronavírus-járvány és az iskolabezárások ügyét. De foglalkoztak az elmúlt napokban kicsit háttérbe szorult, de ugyanakkor még mindig komoly fenyegetést jelentő migrációs nyomás kérdésével is.

Civil kör (2020-03-07)

Pattanásig feszült helyzet és feltűnő szervezettség a görög-török határon, két tűz között az unió. Hogy hat mindez a bel- és külpolitikára? És miközben Gyurcsány Ferenc adagonként fogyasztja az MSZP-t, Magyarországon is felütötte fejét a koronavírus. Orbán Viktor miniszterelnök önmérsékletre kérte a politikai pártokat. A Civil kör vendégei Kondor Katalin és Szakács Árpád újságírók, Fricz Tamás politológus és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász voltak.

Civil kör (2020-02-29)

Cserbenhagyásos gázolás a baloldalon, egymásnak feszült az MSZP és a DK. De nem járt jobban a Jobbik sem, a sorozatos kilépések után ezúttal az egyik alapító mutatott nekik hátat. És míg az országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a börtönkártérítések felfüggesztését, a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a 2020-as költségvetést. A Civil kör mai vendégei Simon János politológus, Bakos János fotós, Vágvölgyi Gergely újságíró és Németh Alajos rockzenész voltak.

Civil kör (2020-02-22)

Klíma, család- és gazdaságvédelem, történelmi múlt és európai jövő. Ismét évet értékelt Orbán Viktor miniszterelnök. Újabb távozó a Jobbikból, megújulást célzó memorandum az Európai Néppartnak, terrortámadás Németországban és ötpárti támogatás a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének. Ezek voltak Civil kör című műsorunk főbb témái.