2020. október 26.,
hétfő, Dömötör napja

Plusz-mínusz: Minden kutatóintézet Tarlós győzelmét valószínűsíti

Hír TV

2019. október 10., csütörtök 23:00

A Hír TV Plusz-mínusz című műsorában Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője és Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai ügyvezető igazgatója vitatkoznak, a téma a vasárnapi választások, de szóba kerül a botrányokkal tarkított kampány finish is, a műsorvezető Szarvas Szilveszter.

Hoztam egy idézetet Mráz Ágoston Sámueltől, a Nézőpont Intézet vezetőjétől, aki azt mondta ezekkel kapcsolatban: „ A közvélemény kutatások közötti jelentős eltérések oka lehet, hogy olykor feléled egy-egy tecchalott állapotban lévő kisebb kutatóintézet és erősen megkérdőjelezhető hitelességű adatokat tesz közzé, a fake news mellett megjelentek a fake kutatások is, ön egyetért ezzel? - kérdezte Szarvas Szilveszter.

Igen, én is erre szeretnék utalni, hogy az országgyűlési választás és az európai parlamenti választás megmutatta, hogy vannak olyan kutató cégek, amelyek hajlamosak arra, hogy félremérnek, én kigyűjtöttem, pont 2018 április 8-án, még délután, tehát a választás napján amikor már láttuk, hogy magas lesz a részvétel az Index összegyűjtötte azt, hogy az egyes kutatócégek mit várnak, Závecz Tibor azt mondta, ha 75 százalék összejönne akkor esetleg a Fidesz mandátumtöbbsége is kérdéses lehet, az Iránytű például azt mondta, hogy 70 százalékos részvétel fölött a Fidesz-KDNP parlamenti többsége valószínűleg veszélybe kerül és a Publicus pedig azt jósolta, hogy ha 70 százaléknál magasabb lesz a részvétel akkor érdemi esély van arra, hogy egyik pártnak sem lesz meg a kormányalakításhoz szükséges mandátum többsége, arra szeretnék utalni, hogy már az országgyűlési választásnál ezek a kutató cégek leszerepeltek, nagyon súlyosan és láttuk, hogy 70 százalék felett volt a részvételi arány és a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerezett az országgyűlésben. Mi, én is a választás megelőző pénteki napon hangsúlyoztam, hogy a magas részvétel a kis pártoknak okoz gondot, illetve a vidéki szavazók aktivizálódnak ez a Fidesznek kedvez, voltak ezzel ellentétes várakozások is. Most is azok a cégek, akik eltalálták mondjuk az országgyűlési választási eredményt, tehát közel jósolták, azt mondják, hogy Tarlós István magabiztosan vezet ebben a választási versenyben ezért a 6 százalékpontos különbség, amit a Nézőpont Intézet a mai napon publikált, azért nagyon jelentős különbség, főként Budapesten. Ez is azt igazolja, még a Publicus kutatása is azt igazolja, hogy azok az állítások, amelyek mind az EP választás után, mind az országgyűlési választás után megfogalmazódtak ellenzéki térfélen, azaz, hogy mondjuk Budapesten 50 százalék felett van az ellenzék, ha bárkit indít az ellenzék és összefognak akkor elsöprő győzelmet arat, az nem igaz, itt most maximum szoros küzdelemről beszélhetünk, de arról nem, hogy az ellenzéki jelölt elsöprő győzelmet aratna.

-          mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Hír TV