2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Plusz-mínusz: Iohannis nem egy egységet akaró politikus

2020. szeptember 16., szerda 17:58

Visszaküldte a román parlamentnek a román elnök, Klaus Iohannis azt a törvény, amely június 4-ét nemzeti ünneppé, a Trianoni Békeszerződés napjává nyilvánította volna Romániában, ami többek között olyan eseményekkel járt volna, hogy ezen napon minden intézményre kitűzik a román zászlót és ünnepségeket tartanak.

A román képviselőház nagy többsége elfogadta, Iohannis azonban arra hivatkozva visszaküldte, hogy mielőtt elfogadnának egy ilyen törvényt, azelőtt széles körben be kellene vonni szakértőket, ugyanis társadalmilag ingoványos talaj, amin mozog az emléknap és nem szeretné, hogy ez nagy megosztottságot idézzen elő.

„Áprilisban volt, hogy a székely statútuma miatt, amit a képviselőháza elfogadott a román parlamentnek (…), akkor Klaus Iohannis egy televíziós műsorban ment neki a szociáldemokratáknak, akik akkor már ellenzékben voltak. Ő magyarul köszönt nekik és azzal vádolta őket, hogy titkos alkut kötöttek Orbán Viktorral és átakarják játszani Erdélyt Orbán Viktornak. Egyébként az volt akkor a pikantériája még pluszban a dolognak, hogy kapott egy Európai Uniós kitüntetést is, mégpedig Donald Tusk az Európai Néppárt elnöke adta át neki, mint ez Európai értékek és európai egység védelmezőjének”

- mondta Csuhaj Ildikó, az ATV főmunkatársa.

„Természetesen Romániában ez egy román belpolitikai vita és majdhogynem azt mondom, hogy semmi köze nincsen a diplomáciához, Magyarországhoz vagy a magyarokhoz. Romániában mindent meg lehet csinálni azzal, hogy ütünk egyet a magyarokon. Itt egy provokációról van szó, hogy akkor most emlékezzünk meg mi a Trianoni békeszerződésről, örüljünk neki, miközben ez nem más, mint sót szórni az élő sebbe. (….) Nekik december elseje az, ami nekünk az ország vesztés 1920-ban”

- fogalmazott a Magyar Nemzet Lapszerkesztője, Sitkei Levente.

Teljes adás:

HírTV