2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: "Hatvan év után van a magyar politikának önálló arculata"

A Hír TV politikai vitaműsorában a Plusz-mínusz adásában Szarvas Szilveszter műsorvezető a vendégeivel – Nagy Attila Tiborral, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjével és Stefka Istvánnal a Pestisrácok.hu lapigazgatójával – a magyar kül- és belpolitika aktuális kérdéseit vették górcső alá.

  • Plusz-mínusz:

A műsor kezdő témáját az adta, hogy a rendszerváltás óta talán nem is emlékezni olyan politikai pártra, vagy politikusra, aki olyan mélyre süllyedt volna, mint Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő, aki a kormánypártok szavazóit patkányoknak nevezte, több millió választópolgárt patkányozott le.

A Méltányosság Politikaelemző Központ szakembere szerint rossz, vagy szerencsétlen mondatok mindig voltak, és elhangzottak az elmúlt harminc év során. „Kétségtelen, hogy ez a súlyosabb kommunikációs hibák közé tartozik”. Ahogy Nagy Attila Tibor fogalmazott: „Bangóné Borbély Ildikó a Magyar Szocialista Párt időzített bombája”. Vele már nem először fordul elő, hogy helytelenül, kommunikációs szempontból nehezen kezelhető módon nyilatkozik. Nála lehet számítani arra, hogy súlyos hibákat követ el – vélekedett az elemző.

Hogy az MSZP mégis miért védi, mentegeti a személyét, annak az az oka, hogy a szocialistáknak nincsen stratégiájuk. Érzelmi okok miatt ragaszkodnak Bangónéhoz – fejtette ki Stefka István.  A baloldalon, de a Jobbik táján is az elmúlt időben egyre jobban eldurvult a hangnem. Vannak politikusok az ellenzéki oldalon, akik azt hiszik, hogy egy képviselői igazolvány felmutatásával mindent megtehetnek, pedig ez nem igaz. „Bangóné egy következmény, ami jelzi az MSZP lelki állapotát” – nyilatkozta a Pestisrácok.hu lapigazgatója.

A magyar diplomáciában mindazonáltal a csütörtöki egy igen erős napnak számított: egyrészt Budapestre látogatott az olasz miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini. Másrészt Orbán Viktort washingtoni munkalátogatásra hívta Donald Trump amerikai elnök.

„Ez egy jelentős politikai teljesítménye is az Orbán-kormánynak, különösen, hogy 2010 után – okkal vagy ok nélkül – számos esetben vádolták azzal a Fidesz-kormányt, hogy elszigetelte Magyarországot” – emelte ki Nagy Attila Tibor, aki még hozzátette: a Fehér Házba való meghívás egy csattanós válasz ezekre az elszigeteltséget hangoztató ellenzéki kritikákra.

Látni kell, tudomásul kell venni, hogy hatvan év után önálló arculatú magyar külpolitika van. Ez egy óriási dolog. Nem véletlen, hogy a legnagyobb európai jobboldali vezető, az olasz belügyminiszter is Magyarországot tartja példaképnek – húzta alá Stefka István.

Az adás második felében továbbra is a magyar külpolitikai sikerek voltak terítéken, amelyek a magyar ellenzék részéről rendre kritikával voltak, vannak illetve. 

Stefka István szerint a magyar érdekek képviselete elsődleges szempont kell, hogy legyen, amibe az is belefér, hogy a külügyminiszter időnként a megszokottól élesebben reagál ha a helyzet úgy kívánja. Ide tartozik a határon túli magyar kisebbségek védelme és azokra a hamis vádakra való válasz, amely valótlanságok mentén próbálja lejáratni hazánkat. „Hetven éve finomkodunk. Soha semmit nem kaptunk vissza. Sem gesztusokban, sem máshogy. Erdély vagy Felvidék vonatkozásában igen nehezen mennek a dolgok. Iskolák megszűnnek, a magyar nyelvhasználatot akadályozzák, nincsenek kint magyar nyelvű tábláink…” – mondta a Pestisrácok.hu lapigazgatója.

A jövőbeli Orbán-Salvini találkozóról szólva a meghívottak úgy látták, hogy elképzelhető a Fidesz távozása az Európai Néppártból, illetve „természetesen az Európai Néppárton kívül is van élet” alapon a most formálódó Orbán-Salvini szövetség már egy új megállapodás előképe lehet, amit a EP-választások fognak igazán meghatározni.  

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!