2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Plusz-mínusz: Európai értékek és válságok

2019. április 26., péntek 07:58

Európai értékek, szolidaritás, jogállamiság - csak néhány fogalom, amelyet napi szinten használnak - oldaltól függetlenül a politikai elit tagjai. Mégis mást értenek alatta. Létezik az, hogy ugyanabban a témakörben, ugyanaz a fogalom két világnézetet, értékrendet tükröz? A Hír TV Plusz-mínusz című műsorában ma ezekről beszélgettek vendégeink.

Az európai számvevőszék tavalyi jelentése szerint az unió lakosságának mintegy 18 százaléka migrációs hátterű. Ez 90 millió embernek felel meg. Számuk pedig a folyamatos bevándorlásnak köszönhetően tovább gyarapodik a jövőben. A folyamat kezelésének vitája során rendre halljuk az érvelésekben, hogy szolidárisaknak kell lennünk. Hogy az európai értékeknek megfelelően kell cselekednünk, vagy hogy Magyarország nem veszi figyelembe ezen értékeket. Jogok és kötelességek. Csak pár fogalom, amit bizony többféleképpen használnak a diskurzusban, mintha mindenki mást értene alattuk.

Fodor Gábor a Magyar Liberális Párt elnöke kifejtette: az európai kultúra jelentését kell megfogalmazni, hiszen erre alapozták később az Európai Uniót is. Figyelembe kell venni, hogy több alapja is van az európai kultúrának, olyanok, mint a zsidó-keresztény kultúra, a görög és római hagyomány, illetve a modern kornak a demokráciai eszméje. Továbbá hangsúlyozta:

Az összes alap európai politikai párt, vagyis a konzervatív, a liberális és a szocialista gondolkodásmód is mind keresztény gyökerűek. Ez is bizonyítja az európai civilizáció erősségét

 Nacsa Lőrinc a KDNP országgyűlési képviselője erre úgy reagált:

Sajnos ezektől a kereszténydemokrata értékektől a liberálisok elég messze kerültek. Az Európai Unió ugyanis egy kereszténydemokrata innováció, amelyből aztán megszületett az Európai Unió.

A zsidó-keresztény hagyományok kapcsán hozzátette: Európában a nemzetek sokszínűsége is egy érték. Vagyis, hogy egy lengyel, lengyel lehet, egy francia, francia lehet, vagy egy magyar, magyar lehet és a nemzetének a saját identitását képviselheti. A képviselő továbbá kiemelte: fontosnak tartja, hogy ezeket a nemzetállamokat meg tudjuk őrizni.

Vendégeink a műsor további részében beszélgettek még a migráció kérdéséről.

Nacsa Lőrinc a migrációt illető szolidaritás kapcsán úgy fogalmazott: kölcsönös segítségnyújtásra és felelősségvállalásra van szükség. Azonban hozzátette: a szolidaritás minden esetben a saját közösségünkben kezdődik.

Vendégeink abban egyetértettek, hogy az Unió a migráció kérdését illetően túl lassan reagált és jogosan kritizálható bizonyos kérdéseket illetően.

A teljes adás:

Hír TV