2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Plusz-mínusz: Európában a saját identitásunkkal kellene rendben lennünk

Hír TV

2020. január 24., péntek 17:55

Péntek révén a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában az elemzésé volt a főszerep. G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke M. Dobos Marianne műsorvezetővel ma arról beszélgetett többek között, hogy mennyire veszélyes az iszlám Európára, és lehetséges-e együttműködni a mérsékelt iszlám pártokkal. Valamint szóba került Soros György legújabb terve is a globális felsőoktatási hálózatról.

Orbán Viktor tegnap azt mondta, hogy a kereszténydemokrata pártoknak jó esélyük van az együttműködés megteremtésére mérsékelt iszlám pártokkal. Mindez kicsit meglepő, mit értett ezalatt a kormányfő – vezette fel M. Dobos Marianne a Hír TV mai Plusz-mínusz című műsorát, amelynek vendége G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke volt.

G. Fodor Gábor elmondta, hogy Indonéziában, a jobbközép erők kongresszusán vett részt Orbán Viktor, ott hangzott el ez a kijelentés. Az elemző emlékeztetett arra, hogy korábban volt már kapcsolatunk mérsékelt indonéz, muszlim párttal, és véleménye szerint egy gondolatkísérletről van szó. Megjegyezte, hogy

Európa jelenleg nem tudja merre tart, elveszíti keresztény gyökereit, identitását. Ezért ezektől a mérsékelt muszlim pártoktól lehet arról tanulni, hogy erős identitással rendelkező politikai erőként miként lehet jelen lenni a politikai arénában.

M. Dobos Marianne erre azt a kérdést tette fel, hogy valóban jó dolog-e tőlük bármit is ellesni, hiszen korábban az iszlámmal kapcsolatban az hangzott el, hogy erőszakos, nem hajlandó alkalmazkodni, és mindenkit uralni szeretne. Félő, hogy ezután a kormányfő megkaphatja ismét, hogy egy autokrata rezsim kiépítésére törekszik.

A probléma nem a muszlimmal van, tehát nem iszlám ellenes az Orbáni politika. A miniszterelnök korábban is arról beszélt, hogy Európára nézve jár végzetes következményekkel a vegyes kultúrájú társadalom. Balog Zoltán korábbi gondolata is ehhez kapcsolódik, még minisztersége idején azt mondta, hogy

nem az a probléma, hogy az iszlám erős, hanem az a baj, hogy a kereszténység gyenge.

A politológus hozzátette, hogy Európában saját identitásunkkal kellene rendben lennünk, és akkor fel tudnánk venni a kesztyűt a minket érő civilizációs és kulturális kihívásokkal szemben – emelte ki G. Fodor Gábor.

„Orbán Viktor azt tűzte ki célul, hogy akár a magyar identitásunk, akár az európai és keresztény értékek megerősítését vállalja fel” – szegezte a kérdést az elhangzottak után G. Fodor Gábornak M. Dobos Marianne. Az elemző erre azt válaszolta, hogy a kérdés inkább az, hogy mi is a kihívás: Az érme egyik oldalán ott az iszlám kihívás, amely fenyegeti Európát a bevándorlás révén. De a másik oldalon ott áll

Európa saját gyengesége, amelyért a liberális mozgalmak is felelősek. Ezek a mozgalmak egy posztnemzeti, posztkeresztény világot szeretnének létrehozni.

A műsorban szó esett még arról, hogy Soros György globális felsőoktatási hálózatot indít, amelynek célja, hogy elérje a negligált társadalmi csoportokat, többek között a menekülteket, a börtönbüntetésüket töltőket, a romákat vagy az otthonaikat elhagyni kényszerülőket. G. Fodor Gábor minderre azt reagálta, hogy ez egyértelmű üzenet volt a magyar miniszterelnöknek, és ebből is látszik, hogy Soros Orbán ellen politizál. 

Teljes adás:

Hír TV