2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: Az Európai Unió elkerülte a lehető legrosszabbat

Az uniós tagállamok elfogadták az újabb hétéves költségvetést, amely a magyar gazdaság jövőjét is alapvetően befolyásolja. Milyen hatásai lesznek hosszútávon a megállapodásnak és mennyire járt jól Magyarország? Az újévi Plusz-mínusz vendége volt Nagy Attila Tibor politikai elemző és Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet kutatója. Műsorvezető: Trombitás Kristóf.

  • Plusz-mínusz: Az Európai Unió elkerülte a lehető legrosszabbat

Két és féléves tárgyalási folyamat eredményeképpen lett új költségvetése az Európai Uniónak. A megállapodással kapcsolatban Nagy Attila Tibor az egyik legfontosabbnak azt nevezte, hogy marad a status quo, hiszen fenyegetett az a veszély, hogy nem születik megegyezés.

Tehát, van hétéves költségvetés és vélhetően lesz helyreállítási alap is, amennyiben a tagállami parlamentek ezt ratifikálják. Ez Magyarország számára azt is jelenti, hogy a különböző operatív programok, mint például a gazdaságfejlesztési, közlekedésfejlesztési programok mehetnek majd tovább, (…) illetve az agrártámogatások is mehetnek majd tovább

– tette hozzá.

Nagy Attila Tibor szerint az Európai Unió elkerülte a legrosszabbat, mert a költségvetés elmaradása világpolitikailag is nagyon rossz üzenet lett volna.

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet kutatója egyetért azzal, hogy nagy dolog a hétéves költségvetés elindulása és nincs szükség részköltségvetésre.

A XXI. Század Intézet kutatója rámutatott, sok olyan program van, nem csak arról van szó, hogy van egy költségvetés, amit szétosztanak, hanem arról is, hogy van egy olyan szabad piac, ami mindenkinek, köztük Magyarországnak is jó. A filozófus megjegyezte,

nagyon elítélendő az az ellenzéki politizálás, amikor azzal gyanúsítják meg Orbán Viktort, hogy ki akar lépni az EU-ból.

Nagy Attila Tibor a téma kapcsán megjegyezte, általában igaz, hogy az uniós költségvetések ígérvények, hogy ennyit lehet elkölteni, ugyanakkor nem biztos, hogy a tagállamok minden összeget le tudnak hívni.

Az Orbán-kormány az összegek lehívását illetően sikeresnek mondható a politikai elemző szerint, s - mint azt hozzátette -

itt kell kiemelni Lázár János miniszteri munkáját, aki bizonyította, hogy ő milyen tehetséges politikus, aki képes volt rendbe tenni a lehívások kérdését.

Adásunk második felében a vendégek értékelték a német soros EU-elnökség teljesítményét és arról is beszéltek, hogy mit várhatunk a portugál elnökségtől.

Teljes adás: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!