2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Plusz-mínusz: A német politika elmozdult Magyarország és a Közép-Európai térség esetében

Hír TV

2019. augusztus 29., csütörtök 22:13

A nyár legfontosabb politikai eseményeit Dull Szabolcs, az Index.hu szerkesztő-újságírója és Kovács András, az Origo.hu újságírója beszélik át a Hír TV Plusz mínusz című műsorban Szarvas Szilveszter műsorvezetővel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott Angela Merkel német kancellárral Sopronban a Páneurópai Piknik 30.évfordulóján, ha kicsit felveszem az ellenzéki szemüveget akkor az látszik ebből a találkozóból, hogy nem az történt Sopronban amire az ellenzék, illetve az ellenzéki sajtó számított. Mondhatnám, hogy mattot kaptatok Szabolcs. -adta át a szót Szarvas Szilveszter műsorvezető Dull Szabolcsnak, az Index.hu szerkesztő-újságírójának.

Én nem tudom, hogy az ellenzéki sajtó amblokk mire számított. Van egy nagyon rossz szokás a magyar politikai életben, magyar elemzők között, hogy hajlamosak vagyunk mindig a magyar belpolitika szemüvegén át szemlélni, ami történik, például, ha idejön egy világvezető, Merkel kétségtelenül az. Aki kicsit is ismeri ezt a Páneurópai Piknik történetet az pontosan tudja, hogy Merkel nem véletlenül jött el, ez a német emlékezet politika szempontjából volt fontos. Tehát arra számítani, hogy idejön a német kancellár és megdorgálja Orbán Viktort egy botorság volt. Ezért is lepett meg az a "mini hiszti" amire céloztál, hogy utána valóban az volt, hogy elkezdték iszonyatosan mélyen vizsgálni, hogy Merkel mondatai bíráltak vagy dicsértek, szerintem a nézőpont rossz, nem ezért jött Angela Merkel.

– mondta Dull Szabolcs, az Index.hu szerkesztő-újságírója.

Én alapvetően úgy látom, hogy az elmúlt hónapokban mikor a látogatásnak a szervezése megkezdődött, már azzal indított az egyik ellenzéki sajtótermék, hogy Angela Merkel nem fog megjelenni a találkozón. Tehát gyakorlatilag az ellenzék tette fel magasra a lécet magának, hiszen akkora elvárásokat fűztek a kormánnyal szembeni negatív fellépést várva, hogy gyakorlatilag ezt a lécet, annak, aki figyelte az eseményeket nyilvánvaló volt, hogy le is fogják verni. Úgy látom, hogy az egész találkozó a kormány pozíciója szempontjából megerősödést hozott.

- reflektált Kovács András, az Origo.hu újságírója

 

Hír TV