2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: A magyar és lengyel kormány megvétózta a brüsszeli 2021-2027-es költségvetést

Vajon lesz egyetértés a tagállamok között december 10-ig? Akkor ülésezik ugyanis az Európai Tanács a következő hét év büdzséjéről. Aztán kiderültek a részletek a kampányfinanszírozás módosításáról és újabb családtámogatási rendszert jelentett be Novák Katalin. Ezek voltak a Hír TV Plusz-mínusz című műsorának mai témái, a vendégek pedig Kovács András, az Origo újságírója és Kósa András, a Népszava újságírója voltak.

  • Plusz-mínusz: A magyar és lengyel kormány megvétózta a brüsszeli 2021-2027-es költségvetést

Kocsis Máté a Magyarország élőben című műsorunkban, arról beszélt, hogy egy nyilvánvaló politikai hadműveletnek vagyunk a szemtanúi, ami a kormánypárt ellen irányul és Magyarországot bünteti meg: 

Nekik szükségük lenne azért egy olyan kormányra itt, amilyen most a baloldali. Egy olyan opportunista, megalkuvó és én nyugodtan mondhatom, hogy egy olyan, hazaárulásra bármikor kész baloldalra, amilyennel mi rendelkezünk ebben az országban. Nem vagyunk egy kényelmes partner az unióban, de ragaszkodunk az értékeinkhez, és ragaszkodunk a magyar emberek álláspontjához. És a magyar emberek álláspontja pedig többször világosan kiviláglott, hogy például a bevándorlás kérdésében az elutasítás. Ezen akkor sem tudunk változtatni, ha a brüsszeliek a fejük tetején állnak.

 

A brüsszeliek a fejük tetején állnak most, ti, hogy látjátok? - kérdezte Kis Kornélia műsorvezető.

Én úgy látom, hogy teljes mértékben, ezt legjobban Manfred Weber bizonyítja, aki tegnap azt tudta mondani, hogy a Sargentini-jelentés érvei nem állnák meg a helyüket egy bíróság előtt, rögtön meg is kérdezték tőle, hogy akkor miért szavazta meg, ha ilyen kijelentést tesz egy vezető európai politikus, akinek az lenne a feladata, hogy úgymond koordinálja a kialakult helyzetet, próbáljon megoldási javaslatokat tenni és, ha igazából ennyire futja így hirtelen neki, az azt mutatja, hogy elég komoly zavar van, ha megnézzük, amióta ez az egész dolog napvilágra került, hétfő óta milyen nyilatkozatok hangzottak el uniós részről, akkor egyelőre nem látom azt, hogy a megoldást valaki megpróbálta letenni az  asztalra. Az Európai Parlament láthatóan befeszült a saját dolgába és olyan mechanizmust még nem talált ki az Európai Unió, hogy hogyan lehetne megkerülni a vétót, hogyan lehetne más finanszírozási formát behúzni, a többi tagállam között sincs erről konszenzus, hogy ez jó ötlet-e. A legfőbb kérdés, hogy érdemes-e az Európai Uniónak a jogállamiság védelme mellett gyakorlatilag olyan eszközökkel próbálkoznia Lengyelországgal és Magyarországgal szemben, hogy kikerüljék az egészet, hogy az magát a jogállamiságot ássa alá (...), ha a jogállamiság fontosságáról beszélnek és jogszerű működésről, akkor miért nem tudnak a felek - itt Brüsszelre gondolok - letenni egy olyan csomagot az asztalra, ami alapján valamilyen megoldás kialakulhatna

- mondta Kovács András, az Origo újságírója. 

Hát, hogy a feje tetejére áll sok európai politikus azzal én is egyet tudok érteni, és azzal is, hogy tényleg olyan a helyzet, amilyen még nem nagyon volt és még azzal a teljesen jogos kritikával is egyet tudok érteni, hogy részben ezt maguknak köszönhetik az Európai Unió vezetői mert a júliusi EU csúcs után nem végezték el azt a házi feladatot az elmúlt 4 hónapban, hogy az akkor lezáratlan kérdéseket megpróbálják legalább a színfalak mögött lezárni és azt gondolták, hogy majd csak lesz valami, aztán egyelőre nem történt semmi és nyitott kérdések továbbra is nyitottak maradtak (...) 

- mondta Kósa András, a Népszava újságírója

 

A teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!