2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Nézzük a pluszt és nézzük a mínuszt

2020. május 22., péntek 17:55

Két olvasata van az Európai Bizottság azon jelentésének, ami szerint a testület megkérdőjelezte a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedéseit, az egyik gazdasági, a másik pedig politikai – hangzott el Plusz-mínusz című műsorunkban. Ezúttal Kósa András, a Népszava újságírója és Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese volt vitaműsorunk vendége. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.

A piacok is elismerik, hogy jó gazdasági lépéseket tett a kormány – hívta fel rá a figyelmet Szajlai Csaba.

Úgy fogalmazott, stílusosan mondva plusz-mínuszban vagyunk, hiszen az első negyedévet pluszban zárta a magyar gazdaság és nem küldte padlóra a koronavírus szemben más európai uniós tagállamokkal, másfelől a prognózisok azt mutatják, hogy Magyarország kisebb visszaeséssel megúszhatja a járványt.

Szajlai Csaba szerint a meghozott gazdasági lépések, mint például a hiteltörlesztési moratórium éppen idejében jöttek.

Az újságíró kiemelte, a társadalmat arra kell felkészíteni, hogy a következő időszakban „véres számokkal” fogunk találkozni.

Maradva a plusz-mínusz szófordulat mentén Kósa András egyértelmű plusznak nevezte, hogy a 0 százalékos kamatra adott hitelek, a bértámogatási rendszer jól működnek. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége is azt mondta, hogy ma már gyorsan és kevés adminisztrációval lehet igénybe venni.

A Népszava újságírója ugyanakkor attól tart, hogy a mostani válság szociális következményeivel később fogunk szembesülni.

 

Teljes adás:

HírTV